Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog sumnji na zloupotrebe tužilaštvu prijavljen vlasnik preduzeća “Eko-M”

Policija u Zvorniku podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina, izvještaj protiv osobe H.M.W. (1956.), državljanina Holandije, o počinjenom krivičnom djelu zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Nezvanično, prijavljen je vlasnik preduzeća „Eko-M“, da je pribavio protivpravnu imovinska korist za navedeno preduzeće u iznosu od 150.000 eura i 40.600 KM.

Sumnjiči se da je u svojstvu vlasnika i odgovorne osobe privatnog preduzeća čije je sjedište u Srebrenici, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, izvršio prodaju radnih mašina koje su u vlasništvu preduzeća, saopćeno je danas iz Policijske uprave Zvornik.

Time je postupio suprotno odredbama ugovora o kupoprodaji vlasničkog udjela ovog preduzeća, po kome H.M.W. u svojstvu kupca, nije mogao otuđivati imovinu preduzeća niti stavljati terete na nju do konačne isplate duga prodavcu.

Osumnjičeni je sklopio ugovor o kreditu s jednom bankom, pri čemu je kao garanciju, stavio hipoteku-teret na cjelokupnu imovinu preduzeća.

Također, za potrebe proizvodnje finalnog proizvoda ovog preduzeća nabavio je veću količinu sirovine, a nabavke nije proknjižio u knjigovodstvenim evidencijama preduzeća, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,