Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog pronevjere podignuta optužnica protiv zapovjednika u Graničnoj policiji BiH

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv zapovjednika u Graničnoj policiji BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Optuženi se tereti za koruptivno kazneno djelo pronevjere u službi iz članka 221. KZ BiH.

Naime, Tužitelj iz Odjela III Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Emira Dude, rođenog 1974. godine u Beču, državljanina BiH, uposlenog na poziciji zapovjednika postrojbe JGP Hum-Foča.

Optuženi se tereti da je, koncem 2016. godine, u jednom auto-servisu u Foči, iskoristivši svoj položaj zapovjednika u Graničnoj policiji BiH, dovezao službeno vozilo golf 7, te naredio radnicima da skinu nove gume sa felgama, sa službenog vozila, te ih namonitiraju na vozilo golf 6, u vlasništvu njegove obitelji a koje koristi optuženi.

Nakon toga naredio je uposlenicima servisa da na službeno vozilo Granične policije BiH, namontiraju stare gume sa felgama sa njegovog vozila.

Optuženi se tereti da je sa ciljem da sebi ostvari protupravnu imovinsku korist, prisvojio pokretne stvari koje su mu povjerene u službi u institucijama BiH, te je optužen da je počinio kazneno djelo pronevjere u službi iz članka 221. stavak 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje