Četvrtak, 16. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog prijetnji novinaru: Optužnica protiv tjelohranitelja državne tužiteljice Tadić

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Nermina Džafića, zaposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i pratioca glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, zbog prijetnji novinaru Žurnala Avdi Avdiću.

Iz Tužilaštva je navedeno da je 30. aprila 2018. godine podignuta optužnica protiv Nermina Džafića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 1. KZ F BiH. Predmetna optužnica proslijeđena je Općinskom sudu na potvrđivanje.

Krajem avgusta prošle godine nakon press konferencije pratilac glavne državne tužiteljice Gordane Tadić presreo je u prostorijama Suda i Tužilaštva BiH novinara Avdića, kojem je u prisustvu svjedoka prijetio, zbog kritičkih tekstova o tužiteljici Tadić, prenosi novinska agencija Patria.

Naime, istražujući korupciju u pravosudnim institucijama BiH ekipa Žurnala posjetila je Živinice kako bi snimila poslovni prostor koji tužiteljica Gordana Tadić izdaje kladionici Bet LIVE – koja je u momentu sklapanja ugovora o rentanju prostora bila porezni dužnik. I tada je, po naredbi tužiteljice Tadić, policajac Džafić zabranio ekipi Žurnala da nastavi snimanje, upozoravajući, pritome, novinara Avdu Avdiću da prestane sa istraživanjem poslova glavne državne tužiteljice, jer će u protivnom imati posla s njim.

Džafić je ispunio obećanje vrlo brzo. U jeku afere “Josip Šimić”, glavna državna tužiteljica je sazvala vanrednu konferenciju za medije na kojoj je, prethodno, novinarima Žurnala bilo zabranjeno da prisustvuju. Nakon intervencije, službenici Tužilaštva su, ipak, popustili, ali je poslije niza pitanja našeg novinara na konferenciji za medije, u zaštitu glavne tužiteljice stao njen pratilac Nermin Džafić.

Prema Zakonu o policijskim službenicima, Džafić bi, nakon potvrđivanja optužnice morao biti suspendovan do okončanja krivičnog postupka. Također, morao bi mu biti oduzet certifikat o pristupu tajnim podacima, piše Žurnal.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje