Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zbog opasnosti od strujnog udara sa tržišta BiH povučene lampice i dvije vrste dječijih bicikla

Preuzmite sliku

Iz Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine saopšteno da se sa bh. tržišta povuku  novogodišnje lampice kineskog proizvođača i dva modela bicikla za djecu.

Svjetlosni lanac sa 100 lampica je bez oznake modela i tipa, kao i bar koda i proizvođača. Ove lampice predstavljaju opasnost, kako navode iz agnecije, od strujnog udara i požara, jer napojni kabl ne ispunjava zahtjeve električne izdržljivosti.

“Svjetlosni lanac nije propisno označen, a ni usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60598-2-20:2016”, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Nadležna inspekcija je naložila je povlačenja proizvoda sa tržišta i njegovo uništavanje, navode iz Agencije. Također, naređeno je da se sa tržišta povuku i dva bicikla a to su:  Bicikl za djecu “smart 12”,  bar kod 8602090030121 i bicikl za djecu “John Speed 618-16”.

Predstavljaju rizik od povrede, jer im sile kočenja na prednjem i zadnjem točku nisu dovoljne. Bicikl smart 12, takođe, ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015, a zaštita na lancu kod  John Speed 618-16 nije u skladu sa propisanim zahtjevima, a zahtjevi vezani za označavanje i uputstva za upotrebu nisu u skladu sa propisanim.

Potrošačima se preporučuje da vrate ove proizvode ukoliko su ih kupili, a uvoznici moraju povući proizvode sa tržišta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje