Petak, 19. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog odlaska radnika u inostranstvo nakon devet godina zatvorena nekada uspješna firma (VIDEO)

Nakon devet godina poslovanja zbog odlaska radnika na rad u inostranstvo zatvorena je prije dvije sedmice štamparija “Europress studio”, nekada uspješno banjalučko preduzeće.

Bivši radnik štamparije Igor Kremenović, iz Banjaluke, objavio je na društvenim mrežama video u kojem se vide prazne hale i gomile smeća te objašnjava kako je i zbog čega ovo preduzeće moralo biti zatvoreno.

– Jedva smo neku ekipu sastavili, dvije godine nam je trebalo za to. Međutim, nismo znali da su, između ostalog, aplicirali za poslove u Njemačkoj, tako da, eto, bukvalno se desilo u sedam dana da dva od tri tehničara dobiju posao u Njemačkoj i to je jednostavno bio razlog da se firma zatvori, objasnio je Kremenović, izvijestio je Radio Slobodna Evropa.

Igoru je žao što štamparija nije zatvorena zbog lošeg poslovanja niti nedostatka posla nego zbog odlaska radne snage. Razumije mlade ljude koji odlaze, ali on lično ne želi da napusti zemlju.

Podaci Ministarstva za civilne poslove govore da se u prvih deset mjeseci 2018. godine državljanstva BiH odreklo 3.347 građana. Prema podacima Unije za odrivi povratak za prvih šest mjeseci 2018. godine BiH je napustilo 18 hiljada osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje