Srijeda, 14. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog nepoštivanja mjera u FBiH izrečeno više od 2 miliona KM kazni

Preuzmite sliku

Zbog nepoštivanja epidemioloških mjera donesenih zbog pojave pandemije koronavirusa u Federaciji BiH izrečene su kazne u ukupnoj visini iznad dva miliona konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Kako navode u svom izvještaju za prošlu godinu iz Porezne uprave Federacije BiH, s pojavom spomenutog virusa gotovo sve resurse stavili su u službu kontrole poštovanja donesenih epidemioloških mjera.

Koliko je naloga izdano – U razdoblju od marta do kraja decembra 2020. godine, prema podacima koje su dostavile kantonalne inspekcije, zajedno s interventnim nadzorima federalnih inspektora, na području Federacije BiH po pitanju nadzora nad primjenom obavezujućih epidemioloških mjera nadležnih kriznih štabova izvršeno je 24.299 inspekcijskih nadzora, doneseno 3128 odluka o otklanjanju nedostataka te izrečeno 1178 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 1,929.565 konvertibilnih maraka – navodi se u izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Osim navedenoga, izrečena je i 21 mjera o zabrani rada. Kada je riječ o federalnim inspektorima, iznos izrečenih kazni nešto je veći od 250.000 konvertibilnih maraka.

– Od početka vršenja pojačanih kontrola nad poštivanjem epidemioloških mjera, federalni inspektori izvršili su ukupno 1796 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom su utvrdili 153 prekršaja s finansijskim teretom od 260.190 KM – stoji u spomenutom izvještaju.

Zanimljivo je spomenuti kako je od donošenja naredbe Kriznoga štaba Federalnog ministarstva zdravstva, 10. marta 2020. do 20. maja 2020. godine, izdano 45.560 odluka kojima je izricana mjera ograničenog kretanja/izolacije u trajanju od 14 dana.

Područni koordinatori

U spomenutom razdoblju organiziran je angažman oko 86 inspektorica i inspektora svih profesionalnih profila iz deset federalnih inspektorata na 14 graničnih prijelaza i dvije međunarodne zrakoplovne luke (Sarajevo, Tuzla) na području FBiH kroz 24-satni rad u tri smjene te je, uz prateći sistem pravovremene obrade i dostavljanja podataka o kategorijama osoba i izdanim odlukama, uspostavljen sistem prosljeđivanja drugim nadležnim tijelima iz sjedišta Uprave.

– Uspostavljeni sanitarni nadzor na granicama u cjelokupnom razdoblju svog neprekidnog trajanja (15. mart – 21. maj 2020.) bio je konstantno stabilan, visoko profesionalan i potpuno funkcionalan. Sve aktivnosti inspektora koordinirala su četiri postavljena područna koordinatora, što su vršili glavni inspektori i rukovoditelj Sektora granične inspekcije, potpomognuti s pratećim IT, logističkim i administrativnim osobljem – navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje