Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog loših socijalnih prilika maturanti odustaju od ekskurzija

Većina osnovaca i srednjoškolaca sa područja Kantona Sarajevo ni ove godine neće ići na ekskurziju zbog loših socijalnih prilika i skupih aranžmana.

Merdin Hašimbegović, zamjenik direktora Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn, kazao je za Dnevni Avaz da njihovi učenici već dvije godine ne idu na ekskurziju.

Imamo 80 maturanata. Većina roditelja ne radi ili ima mala primanja i razumijemo da nisu u mogućnosti da djeci plate putovanje – dodao je Hašimbegović.

Ni učenici Srednje medicinske škole na Bjelavama prošle godine nisu išli na ekskurziju.

I ove godine je upitno. Ne znamo koliko su roditelji u mogućnosti pokriti sve troškove, jer je većina ekskurzija skupa. Pridržavamo se školskog pravilnika na osnovu kojeg se biraju turističke ponude – kazala je direktorica Svjetlana Babić.

Iz Turističke agencije “Sol azur” kazali su nam da je trenutno najatraktivnija ponuda za Španiju. Slabije organiziraju posjete Italiji zbog malog interesa.

Desetodnevna ekskurzija košta od 600 do 750 KM, zavisno od aranžmana. Nekim školama je to skupo, dok druge prihvataju – kazali su iz ove agencije.

Direktor Osnovne škole “Grbavica 1” Omer Begović rekao je da su učenici u septembru 2013. godine išli na ekskurziju po BiH.

Bilo je učenika čiji roditelji nisu u mogućnosti izdvojiti 230 KM pa smo kroz humanitarne akcije i bazare prikupili novac – rekao je Begović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,