Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog krijumčarenja migranata uhapšeno devet osoba

Preuzmite sliku

Pripadnici Granične policije (GP) BiH, tokom provođenja akcije kodnog naziva “Marakan” dokumentirali su više slučajeva krijumčarenja osoba s područja Republike Srbije u BiH, te njihovo daljnje prebacivanje u zemlje Europske unije pa je tako identificirano 11 državljana BiH koji su prokrijumčarili više od 140 migranata čime su stekli značajnu protupravnu imovinsku korist.

– Obavljen je pretres 10 lokacija i lišeno slobode devet osoba, koje će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu biti predane Tužilaštvu BiH. Privremeno su oduzeta četiri putnička vozila te određena količina opojne droge i municije – izvijestila je u srijedu Granična policija BiH.

U povodu uspješne realizacije akcije, direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je kako je s povećanim pritiskom migranata na granicu Bosne i Hercegovine, GP BiH pojačala aktivnosti s ciljem otkrivanja kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem ljudi.

– Uspješna realizacija akcije rezultat je profesionalizma i predanosti službenika Centralnog istražnog ureda, ali i drugih postrojbi GP BiH koje su u njoj sudjelovale, a to su postrojbe za nadzor i promatranje, PGP Bijeljina, postrojba za podršku i kontrolu terenskih ureda Zapad, Sjeverozapad i Istok. I u ovoj akciji veoma je značajna i izuzetna suradnja Granične policije BiH s Tužilaštvom i Sudom BiH – kazao je Galić.

Podršku u realizaciji akcije pružili su i Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Služba za poslove sa strancima BiH, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona, projektni tim IPA 2017. i OSA BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,