Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zbog korupcije prijavljeni policija, općine, fakulteti, banke, škole…

Preuzmite sliku

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH u prošloj je godini primila 124 prijave s indicijama koruptivnog ponašanja koje su proslijeđene nadležnim ustanovama na daljnje postupanje, a među prijavljenim institucijama su i policijske i pravosudne institucije na svim nivoima vlasti u BiH.

Nadležne institucije Agenciji su dostavile 42 odgovora u vezi s proslijeđenim prijavama s indicijama koruptivnog ponašanja, pri čemu su u 21 slučaju prijave ocijenjene kao neosnovane ili su donesene naredbe o neprovođenju istrage, navodi se u godišnjem izvještaju o radu Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije, javlja Večernji.ba. U 16 predmeta prijave su bile osnovane, u jednom se vodi sudski postupak, dok su se u četiri predmeta institucije oglasile nenadležnima za daljnje postupanje.

Najviše prijava – 46 upućeno je protiv javnih poduzeća, zavoda, fondova, elektroprivrednih poduzeća, službi za zapošljavanje i avionskih luka na svim nivoima u BiH. Prigovori se odnose na provođenje postupka i procedure za izbor rukovoditelja, zloupotrebu službenog položaja, primanje dara i drugih oblika koristi, mobing, pritužbe na rad službenika, procedure javnih nabava te zapošljavanje. Slijede banke i druga privatna poduzeća protiv kojih je primljeno 15 prijava. Protiv općina u BiH primljeno je 14 prijava. Primljene prijave protiv obrazovnih ustanova, od osnovnih škola do fakulteta, ukupno 11, odnose se na koruptivne radnje rukovoditelja, nezakonito zapošljavanje, pritužbu na rad službenika, sukob interesa, nepravilnosti u provođenju konkursa, kršenje etičkog kodeksa te zloupotrebu službenog položaja.

Među prijavljenim institucijama s indicijama koruptivnog ponašanja našle su se i policijske agencije u BiH, uključujući entitetska i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova. Prijave se odnose na korupciju, rad rukovoditelja ministarstava, rad policijskih službenika, zloupotrebu službenog položaja, diskriminaciju, mobbing… (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje