Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zbog korona virusa: Upitan početak radova na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla

Preuzmite sliku

Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najveće poslijeratne investicije u zemlji, vrijedne 1,5 milijardi maraka, uveliko traju. Iako je bio plan da kineske firme u radilište uđu u martu to se najvjerovatnije neće desiti zbog epidemije korona virusa.

Radovi bi trebali početi u martu

Pripremni radovi koje izvodi konzorcij BH kompanija vrijedni su oko 19 miliona maraka i trebali bi trajati godinu dana, što znači do početka novembra. Po projektu bi kineske kompanije koje će raditi na gradnji bloka 7 trebale na radilište ulaziti sukcesivno, počevši od marta.

“Međutim ova dešavanja sa korona virusom i epidemijom kojoj svjedočimo ovih dana vjerovatno će uticati na tu dinamiku, koliko u ovom momentu nemožemo procijeniti i morat ćemo pratiti ta globalna dešavanja, ali u momentu kad se najranije budu mogli pojaviti u odnosu na novonastale okolnosti to će se sigurno i desiti”, kazao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH.

Kašnjenje u gradnji znači probijanje rokova

Blok 7 snage 450 megavata električne energije i 270 megavata toplotne energije najveći je poslijeratni projekat Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, ovaj blok zamjenski je za postojeće blokove 3,4 i 5. Upravo zbog obaveze i potrebe da blok 7 znači isključenje postojeća tri bloka, kašnjenje u gradnji ne bi smjelo značiti i probijanje završetka radova koji je kraj 2023 godine.

“Ono što je bitno kazati je da se očekivao ovakav scenarij u kontekstu korona virusa radnika koji dolaze iz regiona Wuhan i to će svakako prolongirati radove na izgradnji bloka 7, međutim skeptičan sam po pitanju da li će se probiti rokovi gradnje zato što postoji obaveza da se isključe drugi blokovi koji neće biti u funkciji kroz naredne tri ili četiri godine”, ističe, Admir Čavalić, ekonomista.

Pelješki most će imati slične probleme

BiH nije usamljena po pitanju problema sa kineskim investicijama a uzrokovanih korona virusom. Po mišljenju Čavalića rast kineskih investicija bit će smanjen za 5% u odnosu na projekcije i predviđanja prije pojave virusa.

“Kinezi su ozbiljni partneri u izgradnji tako velikih projekata, završavaju čak i prije roka, tako da je ovo malo neobično u tom smislu da imamo taj jedan problem koji je više biološke nego ekonomske prirode. Ovo je zista problem i u dogledno vrijeme može biti značajno veći ako se ne riješi pitanje korona virusa”. Naglašava ekonomista Čavalić.

Osim infrastrukturnog projekta, blok 7, koji će graditi kineske kompanije još jedan mega projekat u regiji imat će slične probleme i refleksije uzrokovane korona virusom, a to je Pelješki most. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje