Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zbog fiktivnih tehničkih pregleda zabrana rada za 15 stanica u RS-u

Preuzmite sliku

Zbog fiktivnog tehničkog pregleda, bez prisustva i testiranja vozila, zbog deklarisanja neispravnog vozila ispravnim te zbog neprisustvovanja stručnih lica kontroli, u toku 2018. godine izrečena je privremena zabrana rada za 15 stanica tehničkog pregleda u RS, potvrdili su u Inspektoratu Republike Srpske.

“Republička saobraćajna inspekcija u ovoj godini izvršila je 299 kontrola stanica tehničkog pregleda, u kojima su u 48 slučajeva utvrđeni propusti u radu”, istakli su u Upravi, pišu Nezavisne novine.

Prema njihovim riječima, u slučajevima gdje su konstatovane nepravilnosti, koje su se odnosile na vođenje i čuvanje evidencije na propisan način, obavljanje procedure tehničkog pregleda vozila po propisanom dijagramu toka, inspektori su izdali 24 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i 77 prekršajnih naloga.

Upozoravaju da je poštivanje propisa u ovoj oblasti od ključnog značaja za bezbjednost, kako vozača, tako i pješaka i korisnika usluga raznih vrsta prevoza.

“Falsifikovanjem izmjeritelja izvršenog pregleda, počinioci prekršaja svjesno utiču na ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja, što je posebno zabrinjavajuće kada uzmemo u obzir da je riječ o kočionom, upravljačkom i svjetlosnom sistemu”, navode u Inspektoratu.

Naglasili su da ovim, nesavjesni subjekti, ali i neodgovorni vozači, direktno ugrožavaju živote svih građana, koji su bez izuzetka na neki način učesnici u saobraćaju, kao vozači, pješaci, biciklisti ili putnici.

Kazali su da je, s obzirom na stalno povećanje broja učesnika u saobraćaju, poseban akcenat u radu Saobraćajne inspekcije usmjeren na kontrolu rada stanica za tehnički pregled vozila.

“Za vozilo koje ne ispunjava bilo koji od propisanih uslova ne može se izdati potvrda o tehničkoj ispravnosti, čime se takvom vozilu onemogućuje učešće u saobraćaju”, naglasili su u Inspektoratu.

Dodali su da je broj utvrđenih fiktivnih pregleda smanjen u odnosu na prethodne godine.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da je prosječna starost vozila u RS preko 17 godina.

“Ne moraju ta starija vozila nužno biti toliko kritična za one koji se voze u njima, ukoliko se redovno održavaju i kontrolišu”, kazao je Radović.

Dodao je da je neprihvatljivo da se pokušavaju izbjeći čak i ti tehnički pregledi koji se obavljaju jednom godišnje, prilikom produženja registracije.

“Ustanovljeno je da je 25.000 kočionih sistema bilo neispravno”, rekao je Radović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje