Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog čega su uhapšeni direktor RMU Đurđevik Samir Suljić i Abdulah Zukić savjetnik gradonačelnika Živinica?

Preuzmite sliku

Općinski sud Živinice prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Abdulaha Zukića (40), savjetnika gradonačelnika Živinica i Samira Suljića (44), v.d direktora RMU Đurđevik, obojica iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, Zukić u vezi sa primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Suljić u vezi sa primanjem dara ili drugih oblika koristi.

Oni su osumnjičeni da su od maja do početka jula 2021. godine, koristeći svoj uticajni položaj, od vlasnika i odgovornog lica u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 300.000 KM za pružene usluge u prethodnom periodu, tražili u telefonskim ili ličnim kontaktima da im predaju dio od 15% od ukupnog potraživanja u novcu (45.000 KM) kako bi posredovali i uticali da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug.

Nakon što je JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga od 100.000 KM, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen novac u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) osumnjičenog lišili slobode. Odmah nakon toga je slobode lišen i Abdulah Zukić.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je, u saradnji sa pripadnicima SIPA-e, u ovom predmetu istragu vodilo u prethodnih 20 dana, te su po primopredaji novca osumnjičeni lišeni slobode.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje