Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Završeni Dani evropskog naslijeđa u TK

Preuzmite sliku

Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa pod nazivom “Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona” završena je danas stručnim predavanjem iz oblasti etnologije i panel diskusijom koja je održana u BKC TK u Tuzli.

Predavanja su održali muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH, Lebiba Džeko, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli Mirsad Kunić i stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica Edin Šaković.

 • – Važno je da se etnologija istražuje i da se njome bavimo, jer na taj način dobijamo odgovore na pitanja koja su važna za naš identitet, tradiciju, prošlost, a samim tim i našu budućnost – rekla je u uvodnom dijelu izlaganja Lebiba Džeko.

  Stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC TK i koordinator projekta ovogodišnjeg obilježavanja Dana evropskog naslijeđa u TK Benjamin Bajrektarević, je kazao da je manifestacija zamišljena da popularizira Dane evropskog naslijeđa i dodatno potvrdi da je dio tog naslijeđa i Bosna i Hercegovina.

  – Kroz realizirane programe smo istakli i važnost bosanskih kulturnih centara u sredinama u kojima djeluju i mogućnost da kroz umrežavanje kreiraju i ovakve velike manifestacije – rekao on.

  Manifestaciju su realizovali Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

  Od početka manifestacije programi obilježavanja Dana evropskog naslijeđa održani su u Kalesiji, Živinicama, Gračanici i Srebreniku.

  Dani evropskog naslijeđa se organiziraju u evropskim zemljama sa ciljem da privuku pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, saopćeno je iz JU BKC TK.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,