Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Završena treća bh. povorka ponosa, događaj protekao bez ikakvih incidenata

Preuzmite sliku

Treća bh. povorka ponosa pod sloganom “Porodično okupljanje!” održana je danas u Sarajevu.

Učesnici su se okupili ispred Vječne vatre odakle je povorka prošla ulicama Maršala Tita i Zmaja od Bosne do bine koja je postavljena između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

Nosili su transparente na kojima je pisalo “zakoni za sve porodice”, “etikete su za odjeću”, “nisam kriv što sam kvir”, “naša ljubav nije grijeh”, “zaslužujem život bez nasilja”, “porodica je gdje je ljubav”, “porodice marširaju ponosno” i “neka ljubi ko god koga hoće”.

Organizatori su istakli da ih raduje da u Bosni i Hercegovini postoje roditelji koji bezuslovno vole svoju LGBTIQ+ djecu, te priznaju njihovu autonomiju, ohrabruju njihovo istraživanje autentičnosti, te ih tako oslobađaju i puštaju u život, pritom ne zatvarajući im vrata i ne uskraćujući im mogućnost vraćanja.

Iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno je Feni da za vrijeme trajanja povorke ponosa nije zabilježen nijedan incident. Tokom dana na ulicama je bio prisutan značajan broj policijskih službenika, a u dijelu centra Sarajeva saobraćaj je bio obustavljen i ulice blokirane. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,