Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Završena tradicionalna manifestacija: Medonja ponovni vladar Čevljanske koride (FOTO)

Preuzmite sliku

Na Čevljanskom polju danas je održana 70. tradicionalna korida na kojoj se ponovo okupilo više od 50.000 posjetilaca iz svih krajeva BiH, ali i Srbije, Hrvatske, Slovenije…

Čevljanska korida već godinama se smatra feštom godine za široke narodne mase, a tako je bilo i danas jer je bilo teško pronaći osobu koja nije bila nasmijana.

– Nastavili smo gdje smo stali prošle godine. I ove godine Čevljansko polje bilo je gost najveće koride na Balkanu. Svi koji su došli tapšali su me po ramenu i čestitali na odličnoj organizaciji. Nije ovo mala stvar. Nije lako okupiti na jednom mjestu ovoliki narod i obezbijediti im uslove da uživaju.

Svako nađe nešto za sebe. Neki vole borbe bikova, drugi opet da igraju kolo, treći da uživaju u muzici pod šatorima… Velika nam je čast što je ove godine veliki koncert na otvorenom održala Nihada Kapetanović, pobjednica showa „Nikad nije kasno“.

Desetine hiljada posjetilaca moglo je pogledati borbe bikova čiji su vlasnici: Zire Ahmić, Anto Josipović, Ivo Ilić, Renata Pranjković, Hakija Bukva,Drago Stanišić, Nermin Karasalihović, Bahko Đžafić,Braća Buze, Mirso Zukić, Nermin Bliznović, Senib Bjelić, Haso Selimović,Halid Prosjanović,Musa Omanović, Pašaga Šabanović i Hamko Lapandić.

– Medonja Seniba Bjelića Habibića pobjedio je Šandora Hase Selimovića i na taj način po treći put postao šampion Čevljanske koride. Bik kraljice korida Renate Pranjković izgubio je od bika vlasnika Ive Ilića iz Ilijaša. Zanimljiva je bila i borba u kojoj je Galonja Drage Stanišića iz Han Pijeska pobijedio Briska Hakije Bukve iz Visokog – kaže Milenko Srdić, voditelj i jedan od zaštitnih znakova Čevljanske koride.

Senib Bjelić Habibić poznato je lice ljubiteljima korida u našoj zemlji. On važi kao jedan od najboljih uzgajivača bikova u našoj zemlji, o čemu najbolje svjedoče i pobjede njegovog Medonje.

– Mojoj sreći nema kraja. Nije mala stvar tri godine zaredom vraćati se sa Čevljanovića uzdignute glave. Hvala svim prijateljima i kolegama na čestitkama. Cijela moja porodica živi za naše bikove i pobjede su nam još motiv za dalje napredovanje. Trenutno na našem imanju imamo petnaestak bikova od kojih je 5-6 šampiona – kaže Senib Bjelić Habibić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje