Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Završena reekshumacija i reasocijacija žrtava genocida u Potočarima

Preuzmite sliku

Reekshumacija i reasocijacija ranije ukopanih 80 žrtava genocida u Srebrenici, koja je počela 12. jula u Memorijalnom centru u Potočarima, danas je završena.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je izvršeno pripajanje naknadno pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka žrtava koje su ranije ukopane kao nekompletne. Identitet posmrtnih ostataka utvrđen je na temelju DNK analize.

Po njenim riječima, žrtve genocida pronađene su uglavnom u sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama, ili na površini terena što je za posljedicu imalo nekompletna tijela.

– Da li će se ukopati nekompletno tijelo ili će se sačekati određeni period kako bi se skelet bar djelimično kompletirao isključivo zavisi od odluke porodice žrtve – navodi Čengić.

Reekshumaciji i reasocijaciji, osim stručnih timova Podrinje identifikacionog projekta (PIP), prisustvovali su predstavnici tužilaštva, policije, vještak sudske medicine, istražitelji Insituta za nestale osobe BiH i porodice žrtava uz čiji pristanak je izvršena reasocijacija naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

Čengić podsjeća da se u Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli nalaze posmrtni ostaci još 822 žrtve koje su već ukopane i kojima će se dodati naknadno pronađeni dijelovi tijela.

Planirano je da se sljedaća reasocijacija, odnosno kompletiranje skeleta u Memorijalnom centru Potočari, izvrši u oktobru ove godine.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.610 žrtava genocida.

Čengić je podsjetila da se još traga za više od 1.000 žrtava genocida u Srebrenici. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje