Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Završena izgradnja dionice moderne autoceste koja BiH spaja sa EU

Preuzmite sliku

Izgradnja deset kilometara moderne autoceste koja Bosnu i Hercegovinu spaja sa Evropskom unijom, preko dionice Svilaj – Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5-C, danas je zvanično završena.

Do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza, ovaj dio je pušten na korištenje lokalnom stanovništvu.

Direktor preduzeća Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić je na otvaranju kazao da će ovaj dio koridora znatno rasteretiti saobraćaj u Odžaku, ali da će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

– Nakon toga će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama evropskih puteva – rekao je Terzić.
Kazao  je da na početku godine nije bilo mogućnosti da budu dobijena sredstva od EBRD-a bez povećanja akciza.

– Zajedno s ministrom prometa i komunikacija FBiH Denisom Lasićem, našim nadzornim odborom i unutrašnjim kapacitetima uspjeli smo da nađemo  sredstva i predfinasiramo projekt dok ne steknemo uslove da EBRD da potpis – naglasio je Terzić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je istakao da ovaj dio predstavlja najsjeverniji dio autoceste na Koridoru 5-C u BiH te da ima strateški značaj za izgradnju cjelokupnog autoputa.

– Autocesta na Koridoru 5-C će dobiti svoj značaj tek nakon što bude izgrađena u cijelosti, od Bijače do Svilaja, te će tada promet na svim dionicama biti kumulativno uvećan, jer će privući i dio lokalnog i regionalnog prometa – naveo je Lasić.

Lasić je također naglasio važnost mosta Svilaj koji će BiH spojiti s Hrvatskom.

– Izgradnja ovog mosta, kao i graničnog prijelaza, koji je u toku, ubrzat će protok roba i putnika između BiH i Hrvatske – potcrtao je Lasić.

Za ovaj infrastrukturni projekt Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF) je prvi put u ovom dijelu Evrope odobrio bespovratna sredstva u visini 17,5 miliona eura. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,