Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Završena 52. likovna kolonija u Počitelju uz dodjelu certifikata i radove o ovome kraju (FOTO)

Preuzmite sliku

Međunarodan likovna kolonija u Počitelju, koja ove godine u povijesnom hercegovačko gradiću okupila umjetnike iz čitave regije, sinoć je zatvorena uz prigodnu svečanost i dodjelu certifikata, javlja Anadolu Agency (AA).

Aleš Sedmak predsjednik Saveza udruženja likovnih umjetnika Slovenije, koji je uručio certifikate, ističe kako je kolonija u Počitelju kolonija s dugom tradicijom i kako je privilegija svakome tko sudjeluje u noj.

“Drago mi je da se na jednom mjesto skupljaju umjetnici jugoistočne Europe i da u prekrasnom ambijentu Počitelja svake godine nastaju novi radovi inspirirani lijepim krajem”, kazao je Sedmak te izrazi nadu da će ova kolonija još dugo godina imati svoju tradiciju.

Denis Jeina, menadžer i tajnik Udruženja umjetnika BiH koji već 17 godina radi u organizaciji kolonije u Počitlju, u razgovoru za Anadolu Agency kaže da je ovogodišnje 52. izdanje potvrdilo veliki značaj postojanja kolonije i okupljanja umjetnika u prekrasnom ambijentu koji je neiscrpna inspiraciju umjetnicima iz cijeloga svijeta.

“Na ovogodišnjoj koloniji kao i uvijek nastali su prekrasni radovi, ali i sklopljena brojna prijateljstva, što je i bit kolonije. Uz brojne umjetnike iz čitave Bosne i Hercegovine imali smo goste iz Hrvatske, Slovenije, Srne Gore i Grčke, pa čak i Južne Afrike”, kazao je Jeina.

O značaju ovogodišnje kolonije govorile su i brojne emocije prilikom dodjela certifikata, kao i brojni dogovori za nova druženja, ali i umjetnička djela koja će svečano biti predstavljena na Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine. Nastali radovi umjetnika među kojima su bili gosti iz Južne Afrike, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i cijele BiH bit će predstavljeni na izložbi koja će se održati u galeriji Roman Petorvić u bh prijestolnici.

Da se radi o impozantnim djelima inspiriranim povijesnim gradom i da bilježe nove spojeve umjetnika sa prirodnom i povijesnim nasljeđem uvjerila se ekipa Anadolu Agency (AA), koja je zadnji dan ovgodišnjeg izdanja likovne kolonije provela s umjetnicima u Počitelju.

Barbara Kastilec iz Slovenije prvi put je došla u Počitelj i odmah pronašla inspiraciju za rad.

“Pronašla sam inspiraciju uz rijeku i prekrasno prirodno okruženje, a druga moja slika nastala je dok sam kroz prozor promatra istu tu rijeku koja me zaista fascinirala”, kazale je umjetnica za Anadolu Agency (AA).

Priznala je da je sa strahom došla na koloniju jer, kako kaže, o noj je čula jako mnogo i zna da okuplja vrsne umjetnike iz čitavog svijeta. No radost koju je osjetila i iskustva koja je razmijenila s vrsnim slikarima, kako kaže, teško može opisati.

“Slike koje su nastale i koje ću nastati kasnije inspirirane su pogledom na Neretvu i netaknutu prirodu koja ju krasi, ali i prijateljskom atmosferom koja je vladala u Počitelju”, kazala je slovenska umjetnica.

Rebeka Abdagić iz Sarajeva prvi je put na koloniji, ali ne i u Počitelju. No, smatra da je kolonija nešto što treba svaki umjetnik doživjeti.

“Ovo je prekrasan ambijent za rad. Počitelj ima zaista divnih motiva, ovo je historijski ambijent koji mora svakoga nadahnuti”, kazala je Abdagić za Anadolu Agency (AA).

Naslikala je počiteljsku kulu i dvorište kolonije koje je, kako naglašava, bilo vrlo inspirativan ambijent ovogodišnje kolonije. Danko Friščić iz Zagreba fasciniran je Počiteljom i kolonijom o kojoj do dolaska ništa nije znao.

“Ne bih nikad došao ovdje da nisam osjetio da je moguća pozitivna energija i fina komunikacija koja nije opterećena svakodnevnim politikama i glupostima. Ovo je međunarodna kolonija, 52. u tradiciji i zato sam došao ovamo. Nisam znao ništa o ovoj koloniji niti sam želio doznati prije dolaska, jer sam Počitelj i koloniju želio sam osobno doživjeti”, kazao je zagrebački slikar koji je u povijesnom gradu koji ga se dojmio pri samom izlasku iz autobusa napravio djelo koje je zadivilo i njegove kolege. Naslikao je Zgora iz popularnih stripova, iza koje se vidi motiv Počitelja s minaretom i džamijom.

“Zagor je puno proputovao u svojim avanturama i kroz razne kulture, situacije i civilizacije i svugdje se snašao, zato mi je on dobar simbol finog komuniciranja, koje sam doživio u Počitelju koji mi je na svoj način povezao prošlost i budućnost”, kazao je za Friščić za Anadolu Agency (AA).

Džejlana Karaman Pašić iz Sarajeva kaže da odavno poznaje znamenitosti Počitelja, ali rad u prekrasnom ambijentu među motivima ovoga grada je, kako naglašava, neopisiva privilegija.

“Motivi su prekrasni da čovjek ne zna otkuda bi počeo, ali odlučila sam se naravno za prekrasnu i nadaleko poznatu kulu i motive starog grada u ekspresivnom stilu”, kaže sarajevska umjetnica za Anadolu Agency (AA).

Jedanaestogodišnji Viktor Nišević iz slovenske prijestolnice najmlađi je član koji je došao sa svojom mamom.

“Interesantno je bilo vidjeti kao drugi slikaju, napravio sam super stvari, a i moja mama je napravila puno stvari u 3D rezoluciji. Ovdje je predivno, Počitelj izgleda kao fini grad iz jednog engleskog filma u kojem ima isto ovako kula i tvrđava”, kaže jedanestogodišnjak za Anadolu Agency (AA), koji će jednom oslikati i povijesni grad u kojem je uživao.

Podjednako su uživali i umjetnici koji su sudjelovali na brojnim međunarodnim kolonijama po cijelom svijetu. Jedan od njih je Goran Ćetković iz Crne Gore koji je u Počitelj došao prvi put, te fundusu kolonije naslika čovjeka iz burnih vremena koja su obilježila ovaj prostor na poseban način.

“Ne može biti bolji ambijent za umjetnički rad od ovoga u Počitelju gdje je očito ukrštanje raznih kultura”, kazao je Ćetković. Njegov kolega Stefan Todorović iz Podgorice ističe kako je nevjerojatno nasljedstvo koje Počitelj priča svojim postojanjem, te vjeruje da bi se o onome što je Počitelj i onome šti su gradovi poput njega trebalo više govoriti, jer nas opominju da nije samo kamen na kamenu, nego da je milijarde ljudi prošlo ovim krajevima i svi trebamo znati da su i prije nas postojale brojne civilizacije koje ne treba zaboraviti.

Umjetnost ih je sve spojila i povijesni grad oživjela, ali se i tijekom sedam dana druženja kroz fakultativne izlete umjetnicima predstavila Hercegovina sa svojim bogatim znamenitostima, te je održan sastanak predstavnika likovnih udruženja uz sporazume o suradnjama, što su prilikom posjete ovoj koloniji svesrdno podržali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Crne Gore Milo Đukanović na dan potpisivanja “Mostarske povelje mira” između dviju zemalja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,