Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Završen ,,carinski rat”: Hrvatska vraća staru cijenu uvozne takse za voće i povrće

Preuzmite sliku

Takse za uvoz voća i povrća u Republiku Hrvatsku ponovo su 90 kuna, odnosno 12 eura, potvrdio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH Mirko Šarović danas na konferenciji za medije.

,,Nakon jutrošnjih, posljednjih, konsultacija obaviješteni smo da je odluka donesena”, istakao je Šarović.

Rekao je da je ovo najbolja opcija koja se mogla desiti i da je odluka zvanična, a da će u Službenim novinama Hrvatske izaći sutra, od kada će biti i na snazi. Naglasio je da je pobijedilo strpljenje.

Hrvatska je vratila stari Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrtvatskoj.

Ta država je bila uvela pravilnik prema kojem su uvozne takse trećim zemljama povećane s 12 na 270 eura, zbog čega su bh. proizvođači i izvoznici tražili uvođenje kontramjera ili ukidanje novih, a takav pravilnik je obuhvatao kontrolu trešanja, višanja, malina, kupina, ribizli, borovnica, brusnica, aronije, lubenica, dinja, tikvica, krastavaca, patlidžana, kupusa, kelja, karfiola, luka, prase, mrkve i celera korjenaša.

I srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić danas je potvrdio da je “carinski rat” zemalja regije s Hrvatskom završen.

,,Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić me je obavijestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro. To je za nas zadovoljavajuće, ali nema mjesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobjedu i poraz”, rekao je Ljajić novinarima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje