Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zavodu za javno zdravstvo TK uručeni akreditacija za kvalitet i certifikat za sigurnost

Preuzmite sliku

Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u četvrtak je dodijeljena akreditacija za uspostavljen sistem kvaliteta i certifikat o ispunjenosti standarda sigurnosti.

Uspješno okončan proces akreditacije i certifikacije provela je Agencija za kvalitet i akreditiranje u zdravstvu u FBiH (AKAZ), a akreditaciju i certifikat je direktorici Zavoda doc.dr.med.sc. Maidi Mulić uručio direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH doc.dr. Ahmed Novo.

“Akreditacija i certifikacija znače da smo ustanova koja pruža kvalitetnu i digurnu zdravstvenu uslugu i koja je na neki način lider u oblasti javnog zdravstva. Pokazuje da je ova ustanova ozbiljan partner u oblasti zdravstvene zaštite”, kazala je doc.dr.med.sc Maida Mulić zahvalivši svima koji su učestvovali u procesu čije je uspješno okončanje, dodala je, Zavod za javno zdravstvo TK svrstao u paletu ustanova koje karakteriše kvalitet.

Direktor AKAZ-a doc.dr .Ahmed Novo čestitao je menadžmentu i osoblju Zavoda na uspješno ispunjenim uslovima za akreditaciju i certifikat.

“Ovim naša saradnja nije završena, u narednom periodu koliko traju akreditacija i certifikat predviđene su najavljene i nenajavljene posjete, i naša iskustva pokazuju da akreditirane i certificirane ustanove na svakom narednom nadzornom pregledu pokažu kako su još više unaprijedili sistem kvaliteta i sigurnost, a sve u interesu kako korisnika zdravstvene zaštite, tako i samih uposlenika kojima je rad u akreditiranoj i certificiranoj ustanovi znatno olakšan”, kazao je doc.dr. Ahmed Novo.

Ministar zdravstva TK dr. Bahrudin Hadžiefendić izrazio je zadovoljstvo da je dodjela akreditacije i certifikata Zavodu druga dodjela ovakvog priznanja jednoj zdravstvenoj ustanovi u Tuzlanskom kantonu samo u ovoj sedmici:

“Prije nekoliko dana UKC Tuzla je dobio akreditaciju kao prvi klinički centar koji je kompletan akreditiran, prije nekoliko mjeseci akreditirana je Opća bolnica u Gračanici, certificirano je više od 100 timova porodične medicine i mnogi drugi. Akreditacija i certifikat koje danas dobija Zavod za javno zdravstvo pokazatelj su postignutog kvaliteta i sigurnosti, ali i obaveza da se u narednom period dostignuti nivo održi i unaprijedi”, kazao je dr. Hadžiefendić.

Prisutnima se obratio i član Upravnog odbora Zavoda dr. Vahdet Mujkanović:

“Ponosan sam da sam dio ove priče, posebno što sam još 2003. Bio član Upravnog odbora AKAZ-a, a sada sam imao sreću da u ovom svojstvu dočekam ulazak i uspješan prolazak kroz process akreditacije i certifikacije ove zdravstvene ustanove”, kazao je dr. Mujkanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje