Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zavod za javno zdravstvo FBiH: Poziv građanima da se vakcinišu protiv sezonske gripe

Preuzmite sliku

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je pozvao svo zainteresirano stanovništvo, posebno osobe starije životne dobi i osobe s hroničnim bolestima, da se vakcinišu protiv sezonske gripe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svi zainteresovani mogu se vakcinisati protiv sezonske gripe svakog ponedjeljka i petka u periodu 9 do 15 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, u obje organizacione jedinice, u Mostaru i Sarajevu.

Ističu da je vakcinisanje protiv sezonske gripe jedini pravi vid zaštite, te se posebno preporučuje osobama koje imaju povećan rizik od komplikacija ove bolesti.

Vakcinacija se preporučuje osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe, kao i radnicima u domovima za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika.

Također se vakcinacija preporučuje osobama s hroničnim oboljenjima, posebno oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom i s kongenitalnim manama.

U slučaju da se neka osoba za koju je vakcinisanje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može vakcinisati (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uslovima mogu vakcinisati osobe iz njihove bliske okoline. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH preporučuju vakcinaciju i zdravstvenim radnicima te trudnicama.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, akcija će trajati do isteka zaliha vakcina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje