Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zatvorski policajci već dvije godine ne mogu u penziju

Preuzmite sliku

Već dvije godine u Federaciji Bosne i Hercegovine postoji problem u vezi sa penzionisanjem zatvorskih policajaca jer se, kako kažu, ne poštuju pojedine odredbe Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Narednih dana bit će održan i sastanak predstavnika sindikata sa ministrom pravde Federacije BiH, kako bi se našlo rješenje za ovaj problem. Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, tačnije član 130 posebno u slučaju zatvorskih policajaca diskriminirajući je u odnosu na prava koja trenutno ostvaruju sudska policija i pripadnici Federalne uprave policije. Nisu im, tvrdi sindikat, izjednčena zakonom zagarantovana prava na penzionisanje i zbog toga već izvjesno vrijeme ne mogu u penziju. 

Kemal Arnaut, Sindikalna organizacija kazneno-popravnih zavoda FBiH:

“Mi ćemo vjerovatno poduzeti aktivnosti u tom pravcu da li ćemo sada ići na proteste, šrtrajk uglavnom iskoristit ćemo zakonom zagarantovana prava svih vidova borbe, da li ćemo ići i putem tužbe Sudu vezano za diskriminaciju po zakonu smo mi trenutno disrkiminirani u odnosu na pripadnike FUP-a i sudske policije to je jasno, naš član 130 je jasan i nedvosmislen u tom smislu”.

Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika BiH

“Ono što mi imamo je da je na godišnjem niovu to otprilike od 15 do 20 policajaca zavisno od godina koliko bi tih osoba moglo ići u penziju mislim da je to mali broj i da taj broj sigurno može ispoštovati Vlada Federacije. Mi očekujemo naredne sedmice sastanak sa resornim ministrom pravde i rješenje ovog problema“.

I nisu samo zatvorski policajci diskriminisani, poručuju iz sindikata već i ostali uposlenici koji rade u Kazneno popravnim zavodima u Federaciji. Ni oni ne mogu u penziju po uslovu koji predviđa Zakon o izvršenju krivičnih sankcija.

“Ali evo u ovoj prvoj odluci koja je pripremljena i koju čekamo da Vlada napokon usvoji da makar ovaj dio zatvorskih policajaca koji čuva i osuđene osobe da oni imaju ovo pravo a to je pravo 15 godina staža osiguranja i najpovoljnijih 5 godina u okviru tih 15 godina radi odlaskla u pneziju”, kazao je Samir Kurtović,

Kako je za BHT1 rečeno iz Federalnog ministarstva pravde, trenutno se radi na rješavanju ovog problema i narednih dana bit će upoznato i federalno ministarstvo finansija i Vlada Federacije.

“Trenutno se prikupljaju dokumentacije i spiskovi policajaca koji će u naredne tri godine otići u penziju. Bit će obaviješteno u narednim danima Federalno ministarstvo finansija kako bi donijeli fiskalnu procjenu koliko je to opterećenje za budžet”, kazao je Mato Jozić.

Osim što ne mogu u penziju, policajci u Federaciji imaju i niska primanja. Sindikat je u više navrata tražio da se plata uskladi sa indeksom potrošačkih cijena i ponovo će, kako su najavili, uputiti akt kojim će tražiti povećanje plata za 20 posto. Povećanje se odnosi i na zatvorske policijce, sudsku policiju kao i federalnu upravu policije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje