Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zatvara se vrtić u BiH: Zaraženo šest mališana i troje zaposlenih

Preuzmite sliku

Rad sokolačke Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje obustavlja se od sutra u narednih 15 dana zbog pozitivnih nalaza na koronavirus kod šestoro djece i troje zaposlenih u ovom vrtiću, saopćeno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Sokolac.

“S obzirom na to da danas imamo potvrđena još tri slučaja pozitivna na koronavirus , te da je riječ o radniku sokolačkog vrtića i dvoje djece iz starije jasličke grupe i prethodno pozitivna četiri mališana iz mlađe jasličke grupe, kao i dvije vaspitačice, danas je ponovo sprovedena epidemiološka anketa u toj Ustanovi radi prevencije daljeg širenja zaraze”, navodi se u obavještenju iz ovog Štaba.

Štab za vanredne situacije opštine Sokolac saopćio je da je danas donio odluku da se iz preventivnih razloga obustavi rad vrtića na 15 dana kako bi se spriječila transmisija virusa u preostalim vrtićkim grupama i šire.

“Na snazi ostaju ranije donesene privremene epidemiološke mjere uz konsultaciju pedijatra sokolačkog Doma zdravlja Adrijane Stanar sa profesorom Biljanom Mijović, specijalistom epidemiologije i redovnim profesorom na Katedri za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Foči“, navode iz Štaba.

Djeca kod koje je dokazano prisustvo koronavirusa, kao i ona koja su bila u direktnom kontaktu, odnosno koja su boravila u istoj grupi i radnici ove ustanove pozitivni na virus ostaju u izolaciji uz zdravstveni nadzor 14 dana od dana kada su stigli rezultati testa.

Direktor sokolačkog Doma zdravlja Adrijana Stanar rekla je Srni da su sva testirana djeca dobro i da mališani pozitivni na virus korona nemaju težu kliničku sliku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,