Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zatraženo da Twitter i YouTube zabrane negiranje genocida na svojim platformama

Preuzmite sliku

Pošto je već ranije od Facebooka zatražio zabranu negiranja genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca na njegovoj platformi, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je to isto zatražio od Twittera i YouTuba.

U pismima direktora IGK-a Emira Ramića poslanim izvršnom direktoru Twittera Jack Dorsey i izvršnoj direktorici YouTuba Susan Wojcicki, traži se zabrana za sadržaje kojima se poriče genocid u Srebrenici i veličaju osuđeni ratni zločinci.

-Poštujući vašu bitku protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta, u ime više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici molimo vas da napravite promjenu važih pravila o govoru mržnje te zabranite sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici i veliča osuđene ratne zločince. Svjedoci smo da se vaše platforme sve više koriste za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici uz veličanje osuđenih ratnih zločinaca – navodi IGK u pismu.

Podsjeća da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid, koji nije bio ograničen samo na muškarce, već je uključivao žene i djecu, a najmlađa žrtva je bila novorođena beba.

Više od 50 država širom svijeta su, napominju u IGK-u, svojim parlamentarnim rezolucijama potvrdili genocid u Srebrenici.

-Imajući u vidu spomenute sudske presude i rezolucije, a u znak sjećanja na žrtve genocida, poricanje genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca treba biti zabranjeno i onemogućeno na vašim platformama. Oni koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince putem vaših platformi ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida – poručili su iz IGK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,