Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zatražen pritvor za dvije ukrajinske državljanke zbog navođenja na prostituciju na području Mostara

Preuzmite sliku

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Asmih Zhdanovu – Asju (1961.) i Natalliu Nachinkinu (1989.), državljanke Ukrajine, osumnjičene za međunarodno navođenje na prostituciju.

Mjera pritvora prema osumnjičenima predložena je zbog opasnosti od bjekstva.

Osumnjičene su pod istragom Tužilaštva BiH, a lišene su slobode u akciji, koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH na području Mostara.

Na osnovu rezultata istrage, osumnjičene se terete da su stupale u kontakt sa djevojkama sa područja Ukrajine, mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodile, nagovarale i podsticale na pružanje seksualnih usluga za novac, kao i organizirale pružanje tih usluga u jednom hotelu na području Mostara.

Prema prikupljenim podacima, osumnjičene su uspostavljale kontakte na internet stranicama javljajući se na oglase, te dogovarale datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.

Rezultati istrage ukazuju da se počinjenje ovih krivičnih djela odvijalo u periodu od najmanje šest mjeseci, za koje vrijeme su osumnjičene stekle nezakonitu imovinsku korist u velikom iznosu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,