Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zastupnički dom odobrio Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom

Preuzmite sliku

Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na sjednici Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom čiji je cilj ujednačavanje prava u FBiH na dječiji doplatak, kao i na naknadu nezaposlenim porodiljama. Nacrt je upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

Predlagač ovog zakona je Federalna vlada, a tokom zastupničke rasprave, i pojedinci koji u nekim odredbama vide mnoge nedostatke u odnosu na pozitivnu namjeru cjelokupnog zakona, kazali su da treba podržati Nacrt kako bi u daljnjoj proceduri mogli predložiti popravke rješenja u njemu kojima sad nisu zadovoljni.

Primjedbe su uglavnom izrečene na račun uvjeta koji moraju biti ispunjeni za ostvarivanje prava iz ovog zakona. Na nekim mjestima su ti uvjeti isuviše kruto definisani u odnosu na realne materijalne prilike u domaćinstvima, smatraju neki zastupnici.

Prema obrazloženju Vlade, podrška porodicama s djecom, u smislu ovog zakona, podrazumijeva podršku kroz materijalna davanja, s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i u njihovom osposobljavanju za samostalan život i rad.

Ova podrška ima za cilj da se svoj djeci osiguraju približno jednaki materijalni uslovi za zdrav i pravilan psihofizički razvoj u porodici.

Ovim zakonom utvrđena su prava koja ostvaruje porodica s djecom, ko može biti nosilac prava i osnovica za obračun prava. Podrška porodici s djecom pruža se kroz ostvarivanje prava na dječiji dodatak i prava na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu.

U obrazloženju je navedeno i da ova dva prava treba da budu uređena na federalnom nivou kako bi u Federaciji BiH bio osiguran minimum osnovnih prava iz oblasti zaštite porodice s djecom.

– Ovakvo rješenje treba doprinijeti socijalno pravičnijem i fiskalno održivijem funkcionisanju sistema, ukidanju diskriminacije na osnovu mjesta življenja te izjednačavanju prava djece u FBiH – citat je iz Vladinog obrazloženja.

Uzimajući u obzir trenutno stanje ostvarivanja prava, utvrđenih postojećim zakonima u oblasti zaštite porodice s djecom, te nejednakost u ostvarivanju prava koja su posljedica nejednakih finansijskih mogućnosti kantona, novim rješenjima predviđeno je da se dječiji dodatak finansira iz budžeta Federacije BiH, dok se pravo na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu finansira s kantonalnog nivoa.

Ovakvim zakonodavnim rješenjem bili bi fiskalno rasterećeni kantonalni budžeti, što bi omogućilo osiguranje sredstava za finansiranje ostalih prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite, obrazloženo je iz Vlade.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje