Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto svako ubijeno dijete tokom opsade Sarajeva nema ime i prezime?

Preuzmite sliku

Broj ubijene djece tokom opsade Sarajeva se ponekad dovede u pitanje, a posljednji je to uradio Srđan Puhalo, socijalni psiholog iz Banjaluke.

On je objavio tekst u kojem je naveo da se “stalno potencira jedna činjenica koja, jednostavno, nije dokazana, a to je da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete”.

“Ja ne znam jesu li brojevi preuveličani ili nisu. Ja to nigdje nisam ni tvrdio, ja sam samo tražio da se taj broj od 1.601 ubijenog djeteta potkrijepi činjenicama”, kaže Puhalo za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On podsjeća da je isključivo navodio podatke koji dolaze iz Federacije BiH, te da se ti podaci “drastično razlikuju od broja koji se najčešće pojavljuje u javnosti”. Broj od 1.601 ubijenog djeteta u Sarajevu je iz 1996. godine. Baziran je na izvještaju Zavoda za zdravstvenu zaštitu Bosne i Hercegovine (BiH). Zavod za zdravstvenu zaštitu BiH više ne postoji.

Sumnja u tačnost podataka o broju ubijene djece u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini je tokom rata od 1992. do 1995. godine ubijeno 3.372 djeteta. Ovo su podaci Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva, objavljeni prije deset godina. Svako dijete ima ime i prezime u ovom dokumentu.

Od tog broja, 711 je smrtno stradalo tokom ratne opsade Sarajeva, kaže Mirsad Tokača, direktor ovog centra.

“Svaka vrsta rasprave koju ne prati odgovarajuća dokumentaciona osnova, odgovarajući dokazi, popisi žrtava je manjkava, nije dobra, i proizvodi štetu prije svega porodicama”, upozorava Tokača.

Mirsad Tokača pojašnjava da je Zavod tokom rata objavljivao biltene u kojima je navodio brojke stradalih. Nakon završetka rata, dodaje, objavljena je tabela u kojoj se navodi da je smrtno stradalo 1.601 dijete, dok je 14.946 ranjenih.

Pročitajte više na portalu RSE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,