Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zasjedao krizni štab TK: Zatraženi spiskovi svih agencija koje su u zadnjih sedam dana organizovale putovanja van BiH

Preuzmite sliku

Krizni štab zbog korona virusa zasjedao je u Tuzlanskom kantonu, a sa press konferencije je poručeno da situacija nije alarmantna – ali da opreznosti nikad previše.

Ministrica zdravstva ovog kantona, Dajana Čolić, rekla je da nema potvrđenih slučajeva oboljenja u ovom kantnu, ali da su zbog preventive naredili svim domovima zdravlja u TK da dođu na edukaciju kako se uzima uzorak.

“Zavod za javno zdravstvo je dao zaduženje da ponovi zdravstvenim ustanovama kako ide izolacija i zbrinjavanje osoba koje su bile u kriznim zemljama. Krizni štab je na osnovu preporuka donio preporuku prema turističkim agencijama da otkažu putovanja u krizna područja”, rekla je.

Zatraženi su spiskovi svih agencija koje su organizovale putovanja sedam dana unatrag i putovanja van države – da bi znali da li će ispoštovati preporuke.

“Sve osobe koje su bile u zemljama pogođenim korona virusom – traži se od njih da samostalno jave u domove zdravlja, gdje će dobiti uputstva za ponašanje. Situacija nije alarmantna, opreznosti nikada previše. Trudimo se da dobro radimo posao”, izjavila je Čolić.

Ona je rekla i to da se jedna osoba sama javila na UKC Tuzla, koja je bila u Italiji.

“Radi se o vozaču, vozio je za Veneciju. Nema simptome, ima blagu upalu grla. Urađeni su brisevi. Čekamo rezultate. Čim budu objavljeni – znat ćemo. Određena mu je kućna izolacija od 14 dana”, poručeno je nakon zasjedanja kriznog štaba TK.

Prekida nastave u školama nema, poručeno je. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje