Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zasjeda komisija: Nalazimo se na ivici noža, javnost puno očekuje od nas

Preuzmite sliku

U Parlamentu BiH počela je sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Na dnevnom redu sjednice su četiri tačke.

Član komisije Branislav Borenović iz PDP-a kazao je u svom obraćanju kako je potrebno zatraiti izvještaje sigurnosnih, policijskih i tužilačkih organa te saslušanje određenih direktora agencija i tužilaca, dok je Zlatan Begić izrazio zabrinutost velikim nepovjerenjem javnosti u pravosudne institucije te postavio pitanje kako su nestali dokazi u pojedinim predmetima.

“Nalazimo se na ivici noža, javnost puno očekuje od nas”, rekao je dopredsjedavajući komisije Dragan Mektić.

Uoči početka sjednice, predsjednik ove komisije Damir Arnaut potvrdio je medijima da su zaprimili izvještaj Agencije za lijekove i medicinska sredstva o dozvolama koje su izdali za interventne uvoze tokom pandemije.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH konstituisana je 26. maja na osnovu zaključka sa 2. hitne sjednice Predstavničkog doma, na kojoj su poslanici raspravljali o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Na osnovu usvojenog zaključka, cilj Privremene istražne komisije bit će da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Prema usvojenom zaključku Predstavničkog doma, Privremena istražna komisija ima zadatak da provede sve radnje potrebne za ostvarenje ovog cilja, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom.

Komisiju pored Arnauta, Mektića, Borenoviča i Begića čine Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković – Lepić i Mira Pekić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje