Ponedjeljak, 24. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zarobljeni ISIL-ovci porijeklom iz BiH vraćaju se u zemlju

Vlasti u našoj zemlji razmatraju mogućnost da preuzmu svoje državljane koji su kao pripadnici ISIL-a zarobljeni na ratištima u Siriji i trenutno su u zatvorima u toj zemlji.

Kako je u izjavi za Dnevni avaz potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, do kraja ove sedmice mogli bi biti finalizirani razgovori koji se vode o toj temi, a nakon što su SAD pozvale sve zemlje, među kojima i BiH, čiji su državljani kao pripadnici oružanih grupa zarobljeni u Siriji.

– Mogu samo reći da vodimo određene razgovore, a i određenu korespondenciju u vezi s tim pitanjem. Do kraja ove sedmice znat ćemo konkretnije šta ćemo uraditi, jer vrše se još neke provjere. Ako se potvrdi da je riječ o državljanima BiH, mi ćemo ih preuzeti i procesuirati pred pravosudnim institucijama BiH – kaže Mektić.

Prema informacijama do kojih je došao Dnevni avaz, među prvima bi se iz sirijskih zatvora u BiH mogli vratiti po jedan pripadnik ISIL-a iz Sarajeva i iz Velike Kladuše. Jedan od njih navodno je Ibro Ćufurović, koji se otišao boriti u Siriju na strani ISIL-a 2013. godine. No, koliko je ukupno zarobljenih ISIL-ovaca iz BiH u Siriji, koji bi mogli biti deportirani povlačenjem američkih snaga iz te zemlje, u ovom trenutku ne zna ni Mektić.

– I mi imamo informaciju da je riječ o dvije osobe, ali ovog trenutka ne mogu reći je li riječ o osobama za koje navodite da su iz Velike Kladuše i Sarajeva – kaže Mektić.

Apel zemljama da preuzmu svoje državljane i procesuiraju ih pred svojim pravosuđem uputio je i državni sekretar SAD Michael Pompeo na sastanku Koalicije za borbu protiv tzv. Islamske države održanom u Washingtonu 6. februara. To je za Dnevni avaz potvrdio i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je prisustvovao tom sastanku.

– I BiH će u skladu sa svojim zakonima i svojim mogućnostima na ovo u narednom periodu odgovoriti. Mi smo ponovili opredjeljenje da budemo podrška Koaliciji, da budemo čvrsti u borbi protiv terorizma i ISIL-a, mi smo uveli među prvima zakon kojim se sankcioniraju borci na stranim ratištima i sigurno da ćemo na ovom polju uraditi sve što bude moguće – kazao je Crnadak.

U ovom trenutku niko ne zna tačan broj bh. državljana koji su se posljednjih godina pridružili ISIL-u na sirijskim ratištima. Nepotvrđene informacije govore da ih je otišlo oko 240 i da je njih oko 70 poginulo u toj zemlji. Navodno je u toj zemlji još oko 120 bh. državljana, a oko 50 ih se u međuvremenu vratilo u BiH.

Iako su SAD pozvale zemlje da preuzmu i žene i djecu svoje državljane koji se nalaze u Siriji, Mektić kaže da BiH u ovom trenutku ne vodi pregovore o prebacivanju oko 50 žena s djecom koje se nalaze u kampovima ili zarobljeništvu u Siriji.

– Kada su u pitanju žene i djeca, to će ići malo teže, jer mora se izvršiti dosta provjera i provesti još mnogo radnji da bi to bilo omogućeno – ističe Mektić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,