Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zaposleni u institucijama BiH najavili protest u ponedjeljak

Preuzmite sliku

“Gospodo, pokušajte da zamislite kako majka sa djetetom živi od 475 KM mjesečno osnovne plate”, kažu u sindikatu. Protesti će biti održani od 11 do 12 sati ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine, saopštili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Kao razloge protesta izdvojili su:

Nepotpisivanje kolektivnog ugovora koji zaposlene, kako su naveli, dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje nisu u mogućnosti zaštititi ljudska prava. Tvrde da žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravni osnov za zaštitu. Naglasili su da je Bosna i Hercegovina jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima u državnim institucijama. Napomenuli su da je ugovor tri, kako su ukazali, reprezentativna sindikata dostavljen Savjetu ministara na potpisivanje 13. decembra 2019., ali još nije potpisan.

Neusvajanje budžeta za ovu godine, a kojeg je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo i uputilo u dalju proceduru. Smatraju da je riječ o diskriminirajućoj osnovici za obračun plate – 475,69 KM, a za koju tvrde da nije povećana zadnjih deset godina i koja ugrožava, kako su naveli, preživljavanje zaposlenih u državnim institucijama.

Dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija, a kao posljedice takvih politika naveli su da zaposleni u institucijama duže vrijeme ne mogu, kako su saopćili, prehraniti svoje porodice. Takođe, tvrde da zaposleni na nižim nivoima vlasti imaju, kako su istakli, 20 do 30 posto veće plate za isti posao.

“Uskraćivanje prava na život”. Pri stavu su da su im vladajuće stranke kontinuiranom politikom uskratile pravo na život. Ponovili su da ne mogu preživjeti od plate i poručili nadležnima: “Gospodo, pokušajte da zamislite kako majka sa djetetom živi od 475 KM mjesečno osnovne plate.

To što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nema informaciju da postoje i državni službenici i zaposlenici u institucijama Bosne i Hercegovine (zaključak da se povećaju najniže plate u vojsci i policiji), saopštili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, zaposleni u državnim institucijama su i ranije protestovali, a zbog toga što su nezadovoljni uslovima rada. Posebno su nezadovoljni zaposleni u policijskim agencijama. (Fokus)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje