Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žalbeno vijeće stava da je prvostepena presuda osnovana u odnosu na UZP-ove

Preuzmite sliku

Žalbeno vijeće stava je da raspravno vijeće nije pogriješilo kada je zaključilo da je Mladić dijelio ciljeve sveukupnog udruženog zločinačkog poduhvata.

Ovo u suštini znači da je Haško tužilaštvo dokazalo tačke optužnice koji se tiču progona Bošnjaka i Hrvata u 15 bosanskohercegovačkih opština. Sutkinja Nyambe u odnosu na sve tačke imala je suprotno mišljenje.

Kada se govori o tački koja Mladića tereti za terorisanje građana Sarajeva – Nyambe je rekla da Žalbeno vijeće također stava da Mladić nije pokazao da nijedan razumni presuditelj činjenica nije mogao zaključiti da terorisanje civila nije bio osnovni cilj djelovanja na grad. Na osnovu svega rečeno, Žalbeno vijeće, odbija jedan od podosnova žalbe Ratka Mladića, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe. Što se tiče UZP-a za Sarajevo, Žalbeno vijeće je zaključilo, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, ds Mladić nije pokazalo da je Raspravno vijeće pogriješilo u vezi sa ovim. Žalbeno vijeće smatra da Mladić nije pokazao time što Sarajevo nije tretiralo kao branjeni grad. Žalbeno vijeće konstatuje da Mladić nije pokazalo grešku koje su odnosi na njegove izjave, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe. (BIRN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje