Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zaključci sa tribine: Zašto mladi odlaze iz BiH?

Preuzmite sliku

U organizaciji Svjetskog bošnjačkog kongresa u Sarajevu je održana prva tribina novooformljenog Foruma mladih bošnjačkih intelektualaca (FMBI) na temu „Zašto mladi odlaze iz BiH“.

Forum mladih bošnjačkih intelektualaca (FMBI) oformljen je u svrhu okupljanja mladih ljudi, pokretanja bitnih pitanja današnjice, te omogućivanja diskusija za koje mladi nemaju prostor u državnim institucijama u cilju pronalaska mogućih rješenja za probleme s kojima se susreću.

U svojstvu moderatora tribine, predsjednica Foruma mladih Berina Beširović je istakla da će se u okviru tribina Foruma mladih diskutirati o svim temema za koje mladi pokrenu inicijativu.

Na temu „Zašto mladi odlaze iz BiH“ izneseni su rezultati Istraživanja Evropske komisije, UNDP-a i federalnih komisija, prema kojim su ključni problemi mladih u Bosni nezaposlenost, loša ekonomija i korupcija a podaci pokazuju da više od 70 posto mladih želi otići iz BiH, što, kako je rečeno, ukazuje na nedostatak brige naše države prema mladima, javlja Fena.

“Pokazatelji ovih istraživanja su dokaz alarmantne situacije. Čak 77 posto mladih želi napustiti Bosnu.Nezaposlenost je primarni uzrok, preko 60 posto radno sposobnih mladih je nezaposleno. Jedna petina od toga je nezaposlena više od pet godina. Mladi ističu kako žele studirati vani jer misle da će tako lakše naći posao. Njih 30,8 posto bi napustili Bosnu i studirali vani“, ističe Beširović.

Uvodničar tribine potpredsjednik FMBI Vedad Fazlić upozorava da je politička elita BiH ne bazirajući se na rješavanje ekonomskih i političkih problema onemogućila omladinu da poboljša svoj život, kao i opći prosperitet svoje domovine.

Zadatak mladih u BiH jeste da preuzmu glavnu inicijativu u borbi za pravdu i bolju budućnost za sve građane naše domovine, zaključak je Foruma mladih bošnjačkih intelektualaca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: