Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zaključci Predsjedništva PDA: Puna podrška dr. Denisu Bećiroviću za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Preuzmite sliku

Na 3. sjednici Predsjedništva Pokreta demokratske akcije, održanoj 20.6.2022. godine, usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Predsjedništvo PDA iskazuje zahvalnost predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i Visokom predstavniku Evropske unije Josepu Borellu na organizaciji zajedničkog sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka iz oba entiteta Bosne i Hercegovine u Briselu, pri čemu je jasno iskazana briga Evropske unije za političku situaciju u Bosni i Hercegovini na cijelom njenom teritoriju. Predsjedništvo takođe podržava Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na evropskom putu, te će i ubuduće uložit maksimalne napore za ubrzanju procesa evropskog puta Bosne i Hercegovine.

2. Predsjedništvo PDA pozdravlja i daje punu podršku korištenju bonskih ovlasti Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita u vidu donošenja Odluke o finansiranju Općih izbora 2022 nakon višemjesečne opstrukcije domaćih vlasti, kao i nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje se odnose na način buduće dodjele sredstava što praktično znači da finansiranje izbora više neće zavisiti od usvajanja budžeta niti će se u budućnosti blokadama moći spriječiti finansiranje izbora a samim tim i njihovo održavanje.

3. Razmatrajući aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na Opće izbore 2022, Predsjedništvo PDA je donijelo odluku da daje punu podršku dr. Denisu Bećiroviću, kandidatu opozicionih stranaka, za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. S obzirom na složenu situaciju i dati istorijski trenutak, Predsjedništvo PDA smatra da je Denis Bećirović budući član Predsjedništva koji će našoj državi donijeti neophodne promjene koje garantuju brži ulazak u NATO i Evropsku uniju.

4. Predsjedništvo PDA traži od vladajućih struktura svih nivoa u BiH da prestanu sa politikantskim igrama u vezi sa hvalospjevima oko dobrog stanja u ekonomiji BiH, entitetima i Brčko Distriktu BiH, a posebno oko značajnog rasta prikupljenih direktnih i indirektnih poreza u budžetima svih nivoa vlasti, s obzirom da se budžeti sve više pune, a stanje u ekonomiji i društvu nikad nije bilo kompleksnije i teže, te je jedan dio privrednih društava doveden do ekonomskog kolapsa a ogroman dio stanovništva doveden na rub ezgistencije. Iz navedenog proizilazi da su budžeti puniji ne zbog sistemskih mjera vladajućih struktura već zbog značajnog povećanja cijena svih roba i usluga na tržištu, odnosno zbog rasta inflacije, te tražimo od nadležnih organa svih nivoa u BiH da urade hitne mjere zaštite privrede i radnih mjesta, kao i zaštite životnog standarda najugroženijih kategorija stanovništva.

5. Predsjedništvo PDA pozdravlja usvajanje prijedloga o dopuni Zakona o PDV-u na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Budući da je u martu 2022. godine i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio prijedlog o dopuni Zakona o PDV-u u nešto različitom tekstu, isti ne može stupiti na snagu pa će jedinstven tekst usaglašavati zajednička parlamentarna komisija. Tražimo da se isto učini po hitnom postupku kako bi građani Bosne i Hercegovne osjetili bar neku olakšicu u situaciji kada su životne namirnice dostigle rekordne cijene.

6. Predsjedništvo PDA traži od Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoji izmjene Zakona o akcizama koje je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kojim se akcize na gorivo privremeno ukidaju na rok od šest mjeseci, čime bi gorivo bilo jeftinije za 30-45 feninga po litru što bi trebalo pomoći privrednim subjektima i građanima Bosne i Hercegovine da lakše prebrode nagli rast cijena i trenutnu ekonomsku krizu.

7. Predsjedništvo PDA pozdravlja odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH uz potpunu saglasnost cijele poslovne zajednice oba bh entiteta. Cijene oblovine, ogrjevnog drveta i peleta su u ovoj godini dostigle rekordne cijene, te je prisutna i nestašica istog na tržištu zbog čega određeni privredni subjekti i naši građani trpe velike troškove u nabavci istog. Smatramo da navedena odluka treba biti na snazi bar do kraja ove godine a ne samo 90 dana, odnosno do septembra. Predsjedništvo PDA predlaže nadležnim organima BiH i entiteta i Brčko Distrikta da iznađu način ograničavanja najviših cijena ogrjevnog drveta i peleta kao i mogućnosti subvecioniranja najugroženjih kategorija stanovništa u nabavci istog kako ne bi došlo do daljnjeg pada životnog standarda stanovništva.

8. Predsjedništvo PDA oštro osuđuje destruktivnu politiku Vlade FBiH u pogledu razvoja energetskog sektora jer još, kako se nalazimo u periodu energetske krize, nije preuzela jasne korake u izgradnji zamjenskih i ekoloških prihvatljivih termoenergetskih blokova u Tuzli, Banovićima i Kaknju, te razvoju rudarskog sektora koji bi bio spreman za proizvodnju dovoljnih količina uglja za termoenergetske objekte u FBiH. Vrhunac svojih postupaka u destrukciji energetskog sektora Vlada FBiH je dokazala usvajanjem Izvještaja o poslovanju Rudnika Banovići koji je iskazao gubitak za 2021. godinu u iznosu većem od 7,5 miliona KM, nakon 17 godina pozitivnog poslovanja ovog rudnika. Ovom prilikom ponovo pozivamo Vladu FBiH da svoj rad usmjeri na održivost elemenata suverenosti BiH, a jedan od njih je i energetska neovisnost. Takođe pozivamo Vladu FBiH da preduzme konkretne korake na izgradnji zamjenskih i ekološki prihvatljivih termoenergetskih objekata koji su jedina sigurnost u kontinuiranom snadbjevanju električnom energijom privrede i stanovništva BiH. Nepokretanje izgradnje ovih blokova ne možemo pravdati Sofijskim sporazumom, jer nam isti ne zabranjuje izgradnju ovih blokova, a nalazimo se u vremenu energetske krize kada velike Evropske zemlje pokreću i otvaraju nove rudnike i oživljavaju i izgrađuju termoenergetske blokove. Svoju politiku destabilizacije Vlada FBiH iskazala je i u pogledu pravne nesigurnosti zaposlenih u FBiH nezaključivanjem Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH, nezakonitim imenovanjem članova Ekonomsko-socijalnog vijeća, te pokušajem da izbjegne zaključivanje kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u FBiH čime bi bila ugrožena prava više od 10.000 rudara. Predsjedništvo PDA pruža punu podršku granskim sindikatima u oblasti rudarstva koji su nakon dva štrajka upozorenja primorali Vladu FBiH na zaključivanje Kolektivnog ugovora čime je uspostavljena pravna sigurnost rudara u FBiH i na jedan, do sada najpravičniji način, došlo do poboljšanja standarda rudara kroz linearno povećanje plaća.

9. Predsjedništvo PDA osuđuje neodgovornu i nezakonitu politiku Vlade TK koja je omogućila Vladi FBIH preuzimanje upravljačkih prava nad JZU UKC Tuzla a da prethodno nije sačinjen Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza i odgovornosti osnivača Skupštine TK i Parlamenta FBIH o preuzimanju osnivačkih prava nad JZU UKC Tuzla, što je u suprotnosti sa odredbama III Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad JZU UKC Tuzla („Sl. novine TK“, broj 12/13) i odredbama člana IV Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad univerzitetsko-kliničkim bolnicama u FBIH („Službene novine FBIH“, broj 67/13). Takvom lošom politikom i činom, u budućnosti možemo očekivati smanjenje i ukidanje određenog broja klinika na JZU UKC Tuzla, kao i smanjenje broja zdravstvenih usluga tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, koje će građani TK u budućnosti moći ostvarivati u UKC Sarajevo, što može imati nesagledive posljedice po zdravlje građana TK. PDA će prema nadležnim institucijama podnijeti krivičnu prijavu protiv svih aktera koji su učestvovali i omogućili Vladi FBiH nezakonito preuzimanje upravljačkih prava nad JZU UKC Tuzla bez saglasnosti osnivača, odnosno Skupštine TK.

10. Predsjedništvo PDA ne podržava izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima usvojene od Skupštine HNK koje su u javnosti dočekane s negodovanjem u krugu opozicije i struke i koje se doživljavaju kao stvaranje „dvije policije pod jednim krovom“, odnosno da se stvara podjela policije po stranačkoj i etničkoj liniji. U vezi sa istim, Predsjedništvo PDA traži reakciju Međunarodne zajednice da osiguraju uspostavljanje istih principa i standarda rukovođenja u policiji u svim kantonima FBiH, odnosno tražimo stavljanje van snage navedenih spornih izmjena Zakona u unutrašnjim poslovima u HNK.

11. Predsjedništvo PDA izražava veliku zahvalnost Međunarodnoj zajednici predvođenoj vladama i predstavnicima SAD, EU i Visokom predstavniku Međunarodne zajednice u BiH za njihov angažman u rješavanju složene političke situacije u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje