Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zakazana posebna sjednica NSRS: Zbog deklaracije SDA pokreću smjenu Senada Bratića

Preuzmite sliku

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za večeras u 18 sati posebnu sjednicu, a na dnevnom redu je smjena potpredsjednika parlamenta iz reda bošnjačkog naroda Senada Bratića (SDA),  kao reakcija na Deklaraciju SDA usvojenu na nedavnom kongresu te stranke.

“Ta deklaracija negira RS, njene vrijendosti, Ustav i dejtonski sporazuma i ne postoji mogućnost da u političkom obliku sarađujemo s Bratićem”, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić.

Iz te stranke su najavili i zaključke povodom stavova SDA. To je bila i tema sastanka predsjednika SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislava Borenovića s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom u Laktašima koji se održao sinoć. U subotu će razgovarati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Na osnovu člana 171. stav 1. i 172. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić. U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice sa prijedlogom dnevnog reda narodni poslanici su podsjetili da je Stranka demokratske akcije na svom poslednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda”, navode iz NSRS.

U obrazloženju se ističe da je “Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa Republike Srpske i da kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske zbog čega se narodni poslanici pozivaju da podrže prijedlog odluke o njegovom razrješenju”.

“Naglašava se da je deklaracija SDA, u čijem donošenju je učestvovao i Senad Bratić, do sada najeklatniji primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavne strukture BiH i da kao takva predstavlja direktan napad kako na ustavni poredak, tako i na ukupnu bezbjednost unutar BiH. Uz obrazloženje zahtjeva za posebnu sjednicu dostavljeni su i potpisi narodnih poslanika”, stoji u saopštenju Narodne skupštine RS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje