Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zajedničkim snagama zakonodavna, izvršna i sudska vlast do rješavanja problema radnika sa područja TK

U Tuzli su se danas sastali čelnici Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, Suda i Tužilaštva, te Federalne porezne uprave sa članovima Sindikata solidarnosti TK s ciljem zajedničkog rješavanja problema radnika.

Kolegij Skupštine, predstavnici Vlade, predstavnici Suda i Tužiteljstva TK, zatim predstavnici porezne uprave FBiH sastali su se danas u Skupštini TK sa predstavnicima Sindikata Solidarnosti i Plenuma Gračanica.

Razmatrano je stanje u privrednim subjektima koji su okupljeni oko Sindikata Solidarnosti, problemi radnika kao i nadležnosti institucija za njihovo rješavanje, obzirom na to da su svi akteri kantona za rješavanje aktuelnih problema danas sudjelovali u pregovorima.

Dostavljene su informacije općinskog suda Tuzla Skupštini TK o firmama koje su u postupku stečaja na području Tuzlanskog kantona.

Predsjednik Skupštine TK, Senad Alić izjavio je sljedeće: ”Mi smo organizovali sastanak u kojem učestvuje zakonodavna, izvršna i sudska vlast da se razmatraju pravni subjekti te da se utvrdi u čijoj su nadležnosti određeni zahtjeva radnika. Osamnaest preduzeća koja se nalaze u stečajnom postupku, a za neke od njih je nadležan i federalni nivo vlasti, od nas zahtijevaju stvari koje nisu u nadležnosti Skupštine kantona, pa između ostalog i da sudska vlast ubrza procese. Mi možemo zamoliti da se procesi ubrzaju, koliko je u njihovoj moći, jer je stečaj kao process vrlo složen.”

Alić je naglasio da su svi nivoi vlasti TK uključeni u rješavanje aktuelne problematike, te da se nada da će radnici prestati protestovati, te dozvoliti institucijama da funkcionišu i krenu u prevazilaženje problema.

Tomislav Ljubić, glavni tužilac Tužilaštva TK izjavio je sljedeće: ”Ja sam se danas obratio predstavnicima obespravljenih građana, za koje mi nikada nismo trvrdili da nisu obespravljeni, zamolivši ih da preispitaju svoju odluku da se svake srijede pojavljuju pred zgradom sjedišta pravosudnih institucija TK iz razloga što smo mi toliko pitanja pokrenuli, koja su upravo na fonu svih njihovih traženja.”

”Današnji sastanak je bio način da se razmijene razmišljanja na zadane teme, još od drugog mjeseca prošle godine do danas” istakao je Ljubić te dodao:

Danas smo se suočili i sa činjenicom da Sindikat Solidarnosti nije bio dobro pripremljen u smislu da svoje zahtjeve može preferirati samo prema onima koji su o Zakonu nadležni da ih rješavaju. Lutalo se između toga koje probleme mogu riješiti kantonalne, a koje federalne vlasti. Treba jasno profilirati ko je za šta odgovoran i da se ispravi sve što dovodi do njihove obespravnosti.”

Mi smo Skupštini dostavili dijagnozu problema u svim firmama koje su u Sindikatu Solidarnosti i način rješenja. Modeli su različiti od firme do firme. Radnici su između ostalog za Guming predložili rješenje nastavak stečaja, da Vlada uplati 15 000 KM da se nastavi stečaj i da se proda imovina, kako bi se radnicima povezao staž, a 10 radnika bi mogao u zasluženu imovinu”, istakao je Sakib Kopić predsjednik Sindikata Solidarnosti.

Predstavnici Sindikata Solidarnosti su ukazali i na nužnost što hitnije izmjene Zakona o stečaju, te skraćenje stečajnog postupka, te da se radnik u cijelosti namiri, tek kada se procesuiraju oni koji su firme doveli do stečaja.

(Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje