Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zahuktala se turistička sezona na jadranskoj obali: Kakve nas cijene očekuju na Makarskoj rivijeri (FOTO)

Preuzmite sliku

Visoke temperature posljednjih dana koje su išle preko 35 stepeni i predsezonske cijene smještaja proteklog vikenda privukle su veliki broj turista na Jadransko more.

Tučepi nadomak Makarske, spadaju među poželjnija mjesta za odmor i boravak na moru. Prije svega zbog dosta prirodnog hlada na plažama na kojima skoro pa uvijek možete naći prigodno mjesto za vaše peškire.

Kada su u pitanju cijene smještaja u privatnim apartmanima, one se trenutno kreću između 40 i 85 eura po danu dok će u jeku sezone te cijene biti veće još za 10 do 15 eura.

Smještajnu cijenu apartmana diktira uglavnom udaljenost od plaže, broj kreveta kao i sama opremljenost apartmana te popratni sadržaj koji se nudi.

Ukoliko planirate odsjesti u hotelu za jednu noć biće potrebno da izdvojite od 110 do 150 eura ovisno o kategoriji hotela.

Najviše turista na Makarsku rivijeru dolazi iz Slovačke, Poljske, Češke, Njemačke, Austrije, Slovenije kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo veliki broj hotela i privatnih apartmana već je rasprodao smještajne kapacitete za čitav juli i avgust mjesec.

Što se tiče cijena gastro punude skoro da se nisu mijenjale u odnosu na prethodne godine. Tako da jedna obična espresso kafa košta oko 2,5 KM (10 kuna) dok ćete za veliki macchiato izdvojiti pola marke više.

Jedna kugla sladoleda košta između 2 i 3 KM dok pizzu možete pojesti za oko 10 KM. Ljubitelji piva za pola litra točenog platit će 17 kuna odnosno nešto više od 4 KM, dok su cijene koktela nešto više od 10 KM.

Mnogi restorani svakodnevno u svojim ponudama imaju i dnevne menije gdje nude predjelo, jelo, salatu i desert, a cijena takve ponude kreće se između 50 i 80 kuna (odnosno između 13 i 20 KM) ovisno od vrste jela.

Za razliku od Makarske i npr. Baških Voda tuširanje na plaži u Tučepima se ne naplaćuje dok ćete npr. 3 kune morati izdvojiti za korištenje WC-a na plaži.

Ukoliko želite iznajmiti ležaljku tokom boravka na plaži to zadovoljstvo će vas koštati 40 kuna (nešto malo više od 10 KM). Od dodatnog sadržaja plaže su obogaćene iznajmljivanjem pedalina, skutera, a za one koji vole andrenalin tu je i parasailing.

Sve koji možda imaju u planu u narednih nekoliko dana posjete Jadransku obalu savjetujemo da prije se prije polaska putem BIHAMK-a informišu o gužvama na graničnim prijelazima, te da obavezno provjere datum isteka registracije putničkog motornog vozila jer na granici Hrvatske na uvid traže saobraćajnu dozvolu.

Za pretragu smještaja na hrvatskoj obali naša preporuka je web stranica apartmanija.hr putem koje direktno vlasnicima aprtmana možete poslati određeni upit. Također, napominjemo da skoro sve možete plaćati vašom elektronskom bankovnom karticom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje