Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zahiragić: SDA na federalnom nivou neće biti opozicija

Preuzmite sliku

Delegat u Domu naroda FBiH Haris Zahiragić govorio je večeras o tome da stranka iz koje on dolazi, SDA neće biti opozicija na federalnom nivou, a da je upitno i kako će se ponašati određeni članovi stranaka Šestorke na državnom nivou.

Ponovio je stav da su nestali HDZ-ovi principi pod krinkom “borbe za legitimno predstavljanje” kada je izignorirana volja Bošnjaka prilikom izbora novog rukovodstva Doma naroda FBiH.

“Sada Klub Bošnjaka i strana koju ja zastupam ima i većinu u Klubu Bošnjaka i kontrolni paket pa smo jedini predložili rukovodstvo Federacije BiH”, istakao je Zahiragić.

Kazao je i da Osmorka nema većinu u Klubu Srba u federalnom Domu naroda.

“Klub ima 23 delegata. Osmorka tu ima osam. Kakva je to kontrola? Ako je Osmorka još uvijek Osmorka. U Klubu Srba Trojka ili Osmorka nemaju kapacitet ni da predlože potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, a znate ko ima? Desetorka. Osmorka plus HDZ i plus SNSD”, istakao je Zahiragić.

Vrlo haotičnu situaciju u Domu naroda FBiH je objasnio ovako:

“SDA je insistirala da se Dom naroda reducira na to da se bavi pitanjem nacionalnog interesa. Kažu visoki predstavnik je htio da deblokira FBiH. Koji je razlog donošenja izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH? Oni su dali Federaciju pod kontrolu par kantona sa hrvatskom većinom kojom vlada HDZ. Blokirali su FBiH i zato su nagrađeni rješenjem koje je loše. Visoki predstavnik je debolokirao ikakvu šansu da se formira Vlada FBiH bez HDZ-a”.

Istakao je da izmjenama koje je visoki predstavnik nametnuo izmjenom Izbornog zakona i Ustava FBiH, u situacijama kada HDZ želi blokirati FBiH sada ne postoji način da se ona odblokira.

Komentarisao je i da li je realno da SBiH i NES budu koalicioni partneri SDA.

“Naravno da mogu.Ja nisam u pregovaračkom timu SDA. Kada govorite konkretno o NES-u i Stranci za BiH, ja imam pozitivno mišljenje o predsjedniku Stranke za BiH i relativno pozitivno o gospodinu Ogreševiću. Nije lako biti političar i odreći se pozicija na državnom nivou jer niste htjeli potpisati sporazume koje je pisao Dodik”, dodao je delegat u Domu naroda FBiH.

Kazao je i kako SDA neće biti opozicija na Federalnom nivou.

“Na državnom nivou moguće, iako ima tamo dosta nezadovoljstva. Ne znam kako će Ćudić glasati za ovakav sastav državnog Vijeća ministara. Ona je vrlo korektno gradila svoju političku karijeru posljednjih 15 godina”, zaključio je Zahiragić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje