Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zadnja poruka ubijenog policajca: “Prenesi inspektorima, možda nešto saznaju”

Preuzmite sliku

Deseci uhapšenih, brojna privođenja i saslušanja u Republici Srpskoj. Policija intenzivno traga za počiniteljem ubistva prvog čovjeka krim policije u Prijedoru.

Objavljen je i crtež osobe osumnjičene za ubistvo. Radenko Bašić danas je sahranjen.

Dan žalosti u cijeloj Republici Srpskoj i muk u Prijedoru. Treći dan nakon ubistva načelnika krim policije u gradu na Sani sahrana, minuta šutanja i posljednje zbogom kolega i porodice za Radenka Bašića.

Zadnja poruka

A onda obraćanja kolega i zvaničnika. Priča o velikom i prerano ugašenom životu časnog policajca iza kojeg je ostala porodica i dva maloljetna sina, koji neće ostati sami. Radenko Bašić ubijen je u ponedjeljak u jutarnjim satima u prijedorskom naselju Pećani na putu do posla. I veče prije, iako je bio neradni dan, sa kolegama je razgovarao o poslu.

“Zadnja tvoja poruka upućena meni u 22:50 bila je – prenesi svojim inspektorima, možda nešto saznaju. Sljedeće jutro oko 6:50 kada sam dolazio na posao saznao sam šta se dogodilo i to me jako potreslo, šta reći dalje osim da ćemo nastaviti put na kojem si ti stao”, kazao je Goran Karan, pripadnik Policijske uprave Prijedor.

Na čelu krim policije Bašić je proveo oko godinu i po, a manje od toga – oko godinu, imao je do penzije. Prezentujući rezultate rada u februaru posebno je istakao rad policije na suzbijanju puteva droge. Dok se spekuliše da ga je upravo dobar rad koštao, policija danas ne saopštava detalje, a predsjednik Vlade podvlači odlučnost institucija.

Bez detalja o istrazi

“Zbog njegovih najbližih, supruge i dvoje djece, zbog Proijedora koji danas oplakuje svog cijenjenog sugrađanina angažovani su svi raspoloživi kapaciteti nadležnih institucija da bi se što prije otkrile ubice jednog nevinog čovjeka”, naveo je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS .

Desetine lica koje se dovode u vezu sa ubistvom, privedene su širom Republike Srpske. D. R. predat je Okružnom javnom tužilaštvu, koje ga je pustilo, da bi ga policija odmah potom ponovo uhapsila. Nezvanično, riječ je o Daliboru Railiću zvanom Dugi, koji je od ranije poznat policiji.

Zbog pokušaja ubistva sugrađanina iz 2007. osuđen je na dvije i po godine zatvora, ali mu je kazna umanjena nakon što ga je, djelimično pomilovao bivši predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović. Za jednim licem policija posebno traga, pa je objavljen i foto-robot. Građani su pozvani da policiji odmah jave sve informacije o licu sa slike.

Bez detalja o istrazi i mogućim motivima ubistva koje je potreslo Bosnu i Hercegovini i iz SIPA-e, gdje kažu – sa MUP-om i ostalim agencijama sarađuju na rješavanju slučaja. I iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine o svemu jednako šturi. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,