Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za ulazak u EU trebat će se preko interneta tražiti odobrenje i platiti 5 eura

Preuzmite sliku

Popularno

Svi koji ulaze u EU, a za to im ne trebaju vize, trebat će preko interneta tražiti prethodno odobrenje. Odrasle osobe morat će platiti pet eura.

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Evropske unije u petak su na sastanku u Luxembourgu usuglasili sistem prethodne kontrole putnika iz trećih zemalja kojima ne treba viza za ulazak u evropski prostor. Evropski sistem za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS), zamišljen je kao sigurnosna mjera koja bi trebala poboljšati sigurnosne provjera putnika koji u EU mogu ulaziti bez viza, javlja Hina.

Riječ je o usuglašenom stajalištu Vijeća EU-a koje služi kao za temelj za pregovore s Evropskim parlamentom, koji zajedno s Vijećem donosi konačni tekst.

‘ETIAS će poboljšati našu sigurnost i zaštititi naše građane. ETIAS traži da svi oni koji ne trebaju vize budu provjereni prije nego što krenu na putu u schengenski prostor. Svakom tko predstavlja rizik može biti odbijen ulazak’, saopštilo je malteško predsjedništvo Vijeća EU-a. Komisija je u novembru 2016. predložila uspostavu ETIAS-a, sistemu sličnom onome koji imaju Sjedinjene Države, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju, a ne trebaju vize, moraju preko interneta unaprijed registrovati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu.

Ta se registracija mora napraviti samo jednom i onda vrijedi za veći broj putovanja te ubrzava preglede na graničnim prijelazima.   Svi koji ulaze u EU, a za to im ne trebaju vize, trebat će preko interneta tražiti prethodno odobrenje. Odrasle osobe morat će platiti pet eura. Postupak ispunjavanja zahtjeva i odobravanja putovanja trebao bi trajati samo desetak minuta, a odobrenje bi vrijedilo tri godine.

Trenutno, građani šezdesetak zemalja svijeta ne trebaju tražiti vize za ulazak u EU. Plan je da ETIAS postane operativan od 2020.  Sistem se uvodi kako bi se prikupljale informacije o osobama koje putuju u Evropsku uniju bez vize, što omogućava provođenje prethodnih provjera radi suzbijanja nezakonitih migracija i jamčenja sigurnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,