Četvrtak, 2. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za strance koji ulaze u BiH obavezan negativan PCR i za vakcinisane

Preuzmite sliku

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo prijedlog odluke o novim uvjetima za ulazak stranih državljana, što znači da osobe koje su vakcinisane ili prebolovale korona virus i dalje ne mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa.

Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostali stranci će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Također, Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku da se strancima omogući ulazak s negativnim brzim antigenskim testom.

Podsjetimo, u septembru 2020. godine je donesena odluka o izmjenama uvjeta za ulazak stranaca.

Tako je svim stranim državljanima, osim Hrvatima, Srbijancima i Crnogorcima, potreban negativan PCR da bi ušli u BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kazao je da su glasali protiv ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Grubeša je odbacio da se radilo o ucjenama unutar Vijeća ministara BiH, budući da su ministri iz HDZ BiH glasali protiv odluke o ukidanju viza državljanima Saudjske Arabije.

„Smatram da je ovo Vijeće ministara koherentno i ne možemo nastupati kao konkurencija ili ne daj Bože opozicija. Nema mjesta bilo kakvim ucjenama“, kazao je Grubeša.

Turistički radnici iz Međugorja najavili su u nedjelju 30. maja mogućnost organizovanja protesta i podnošenja tužbi ukoliko Vijeće ministara BiH ne olakša uvjete ulaska u zemlju priznavanjem i antigenskog testa, potvrde o vakcinaciji ili da je osoba preboljela COVID-19.

Iz Udruženja hotelijera i turističkih radnika u Međugorju saopćili su kako je manje od mjesec ostalo od obilježavanja 40. godišnjice Gospinih ukazanja i upozorili da bi zadržavanje strogih mjera za prijelaz preko granice označavalo njihovu propast.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH za ulazak, izlazak, tranzit i boravak u Bosni i Hercegovini potrebna je viza za 99 zemalja i teritorija. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje