Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za ‘stan na dan’ mjesečno i do 1500 KM, kontrola u FBiH nema

Posao iznajmljivanja soba, apartmana, stanova i kuća “na dan” popularno je u cijeloj regiji, a taj trend nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu, piše Večernji list BiH.

Cijena najma po danu ovisi o veličini stana, mjestu gdje se nalazi, opremljenosti, ali i sezoni. Kada je riječ o Mostaru, uglavnom se kreće od 30 do 50 KM po danu.

Veliki iznosi

U Sarajevu, pak, te cijene znaju dosegnuti i 100 KM ili više. Određen broj stanodavaca čak ne želi više svoje stanove iznajmljivati na duže razdoblje jer ovako, kažu, zarade mnogo više novca.

Tako se za iznajmljivanje stana od nekih 50 kvadratnih metara na dan po 50 KM mjesečno dobije iznos od 1500 KM, odnosno gotovo dvije prosječne plate u Federaciji BiH. S druge strane, ako se isti stan iznajmljuje dugoročno, naprimjer studentima, mjesečni najam je oko 400 KM.

No, većina takvih stanova iznajmljuje se “na crno”, ne postoje evidencije iznajmljivača niti se državi plaća bilo kakav porez. U cilju suzbijanja obavljanja neregistrirane djelatnosti pružanja usluga smještaja, u Republici Srpskoj se već neko vrijeme provode kontrole.

– U pojačanom nadzoru i kontroli iznajmljivanja apartmana i soba po načelu “stan na dan” tokom proteklih mjeseci Republička uprava za inspekcijske poslove zabranila je obavljanje te djelatnosti za osam osoba jer u ostavljenom roku nisu regulirale svoj status. Rekla je to Dušanka Makivić, glasnogovornica Inspektorata RS-a, koja je istaknula kako je, u cilju suzbijanja neregistrirane djelatnosti pružanja usluga smještaja, Republička tržišna inspekcija na osnovi reklama i oglasa o iznajmljivanju apartmana i soba vršila pojačan nadzor u RS-u.

Kontrole u RS-u

– Inspekcija kontrole obavlja tako što službenim putem kontaktira fizičke osobe koje se oglašavaju kao pružatelji usluga. Do sada je izvršeno oko 210 kontrola, a 138 kontroliranih subjekata regulisalo je svoj status u skladu sa zakonom – rekla je Makivić i naglasila kako je broj registriranih subjekata značajno veći s obzirom na to da vlasnici nisu čekali dolazak inspektora, već su samostalno pokrenuli proceduru legalizacije.

Prema informacijama iz nadležnih turističkih organizacija, javlja se sve više građana koji žele legalizirati svoj rad. Makivić je rekla kako su se u 12 slučajeva kontaktirane osobe odbile odazvati na službeni poziv inspektora te su informacije o njima proslijeđene MUP-u Republike Srpske, dok u nekim slučajevima telefonski broj naveden u oglasu nije bio aktivan i nije bila moguća rezervacija ili su osobe odustale od obavljanja te djelatnosti i uklonile svoje oglase. Zakonom o ugostiteljstvu propisana kazna za fizičke osobe je od 500 do 2000 KM, ali, kako kaže Makivić, cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihova poslovanja u zakonske okvire.

Za razliku od RS-a, u Federaciji BiH nema informacija o takvom obliku kontrole. Iako se novim nacrtom Zakona o turizmu u Federaciji BiH propisuje formiranje jedinstvenog registra turističkih smještajnih kapaciteta, u Federalnoj turističkoj zajednici vjeruju kako se time neće stati na kraj neprijavljenom boravku turista, ali i nelegalnim objektima tog tipa.

Eduard Kapetanović, izaslanik Skupštine Federalne turističke zajednice, smatra kako se novim zakonom predviđenim rješenjima neće uspjeti učiniti veći pomak u registraciji nelegalnog smještaja. Inače, popularni smještaj “stan da dan” trenutno najviše koriste turisti kojima je to mnogo jeftinija opcija nego plaćanje smještaja u hotelima i motelima. (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje