Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za profesionalnog vozača u FBiH uskoro dovoljna vozačka dozvola

Preuzmite sliku

Kako biste se zaposlili kao profesionalni vozač u Federaciji BiH, uskoro bi moglo biti dovoljno da imate završenu srednju školu i položen vozački ispit za odgovarajuću kategoriju vozila.

Odnosno, kako bi se neko zaposlio kao vozač autobusa ili kamiona, više neće biti potreban završetak odgovarajuće stručne spreme za zanimanje vozač, piše Večernji list BiH.

U skladu s pravilima EU-a Naime, ako Vlada FBiH usvoji set od 25 zakona koje je predložilo Udruženje poslodavaca FBiH, a inicijativa je već podržana većinom glasova na tematskoj sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, za zanimanje vozač u ovom bh. entitetu neće biti potrebna dodatna obuka.

– Propisivanje obveze završetka III. stepena stručne spreme za zanimanje vozač motornog vozila za osobe koje vrše prijevoz autobusom i teretnim vozilom stvara problem velikom broju prijevozničkih tvrtki na području FBiH. Ovakva odredba dovodi do nedostatka voznog osoblja. Izmjenom zakona osigurat će se ambijent u kojem se gospodarskim društvima omogućava normalan rad i funkcioniranje, a mladim ljudima koji imaju završenu srednju školu i položen vozački ispit za odgovarajuću kategoriju vozila pomoći da lakše dođu do zaposlenja. Nova zapošljavanja ujedno dovode i do punjenja proračuna i izvanproračunskih fondova – navodi se u obrazloženju zakona o izmjeni Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, koji je predložen od strane Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz Udruženja dalje smatraju kako će izmjena Zakona dovesti do harmonizacije propisa u FBiH i RS-u u kojoj postoji mogućnost da osobe sa završenom srednjom školom, bilo kojeg zanimanja, i položenim ispitom za određenu kategoriju, mogu biti zaposlene na radno mjesto vozača.

– Također, prijedlog izmjene je u skladu sa zakonodavstvom zemalja okruženja i zemalja EU-a. U većini zemalja na mjesto vozača može se zaposliti svaka osoba sa završenom srednjom školom koja ima odgovarajuću kategoriju za upravljanje autobusom, odnosno teretnim motornim vozilom – naglašavaju iz Udruženja poslodavaca.

Razlog zbog kojeg su iz Udruženja poslodavaca, između ostaloga, pokrenuli i ovu inicijativu jest činjenica kako se radi o deficitarnom zanimanju u BiH. Odnosno, velik broj kompanija koje se bave prijevozom putnika i tereta u FBiH suočava se s problemom nedostatka vozača autobusa i teretnih motornih vozila C i D kategorije. Smanjenje nezaposlenosti Problem nedostatka voznog osoblja nastaje zbog povećane količine posla u djelatnosti prijevoza, kao i velike potražnje za voznim osobljem i sve češćeg odlaska na rad u zemlje Evropske unije.

S druge strane, u FBiH osoba, osim toga što ima diplomu završenog fakulteta ili bilo koje srednje škole, mora imati i III. stepen stručne spreme za zanimanje vozač motornog vozila jer bez toga ne može dobiti certifikat za obavljanje poslova vozača autobusa ili kamiona.

Također, mnogi gradovi i općine u Federaciji BiH nemaju srednjoškolske ustanove koje bi školovale ovakve kadrove. Usvajanje ovog zakona uvelike bi smanjilo broj nezaposlenih osoba u Federaciji BiH budući da se na zavodima nalaze hiljade osoba koje bi ukidanjem obveze za zvanje vozač mogle obavljati ovaj posao.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,