Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Za osam mjeseci 70.000 potpisa za punu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova

Preuzmite sliku

Za peticiju ravnopravnost spolova prikupljeno je 70.000 potpisa građana širom BiH, saopštila je Građanska inicijativa ‘Izbori se za ravnopravnost’.

Potpisnici peticije su na ovaj način zatražili punu primjenu bh. zakona o ravnopravnosti spolova.

Realizatori ove kampanje su zaključili da je 70.000 respektabilan broj ali da je cilj 100.000 potpisa.

Mladi volonteri, tokom realizacije kampanje na terenu, u kontaktu s građanima ujedno objašnjavaju suštinski značaj ravnopravnosti spolova kao bitnog elementa zdrave porodice koja je temelj za razvoj svakog društva, rečeno je na press-konferenciji, prenosi Fena

“Kampanja se nastavlja, želimo dokazati donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini da građani žele ravnopravnost i da svi zajedno moramo raditi na tome”, izjavila je projektna menadžerica Edina Selesković.

Klelija Balta, ekspertica iz oblasti rodne ravnopravnosti je naglasila da ravnopravnost spolova znači pitanje razvoja jedne države, pitanje porodice kao osnovne ćelije društva koje može biti zdravo samo ako je zdrava i osnova.

Ona ističe da osim samog potpisivanja, kampanja ujedno i jača svijest ljudi o značaju poštivanja rodne ravnopravnosti.

Koordinator 60 mladih volontera, Danijel Petrović, naglašava da je u osam mjeseci realizovan niz akcija na gradskim trgovima, tržnim centrima i drugim lokacijama. Svaki novi potpis, ističe on, bio je nova motivacija za nastavak kampanje.

“Ovim projektom je doprineseno i razvoju pojma rodne ravnopravnosti”, kazao je između ostalog Petrović.

Alma Mirvić iz UNDP-ja je izjavila da se projekat „Dijalog za budućnost“ bavi pitanjem društvene kohezije, većom pravičnošću i ravnopravnošću u društvu.

Publikacija je nastala kao rezultat projekta, te pokazuje sadašnje stanje a ono traži još mnogo angažmana.

Na završnu press-konferenciju Građanske inicijative „Izbori se za ravnopravnost“ novinare je pozvala nevladina organizacija Radio Kameleon – Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije.

Građanska inicijativa „Izbori se za ravnopravnost“ se odvija u okviru projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Također, na adrese političkih stranaka u BiH su dostavljeni i zaključci, rezultati i konkretni prijedlozi za uvrštavanje načela rodne ravnopravnosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje