Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za opremanje maturanta treba prosječna plaća u FBiH, mnogi srednjoškolci prisiljeni kupiti polovnu odjeću

Maturantima se uskoro bliži kraj srednjoškolskoga obrazovanja, a to se tradicionalno proslavi, između ostalog i maturalnom večerom.

Haljine i odijela, cipele, šminka, frizure, dodaci… sve su to stvari bez kojih gotovo ne ide, a roditelji većinom svojoj djeci žele priuštiti ono što žele i sanjaju, posljednje što žele je da se njihovo dijete izdvaja. No, činjenica je da nemaju svi jednake mogućnosti.

Naime, gotovo cijelu jednu prosječnu plaću u Federaciji BiH roditelji maturanata trebaju izdvojiti za maturalnu večer svojih srednjoškolaca. Iako konačni iznos ipak ovisi o tome je li riječ o maturantici ili maturantu te o stilu koji preferiraju, nerijetko je riječ o iznosima koji prelaze mjesečna primanja prosječnog radnika u Federaciji BiH.

Tako, primjerice, samo za haljinu maturantice u prosjeku izdvoje 200 do 300 KM, a ti iznosi znaju rasti i iznad 500 KM.

Haljine podjednako i šiju i kupuju ili ih unajmljuju, što je jeftinije, kažu maturantice. Haljine koje se iznajmljuju mogu se naći po cijeni od 50 do 100 KM. Uz haljinu idu i prigodne cipele čija se cijena kreće oko 100 KM.

A s cipelama se usklađuju i torbice koje se mogu kupiti po cijeni od tridesetak KM. Kako bi zablistale na maturalnoj večeri, tu su razni kozmetički tretmani te frizura.

– Za šminkanje, frizuru i uređenje noktiju potrebno je izdvojiti od 100 do 150 KM, ovisno o tome kod koga se tretmani rade – navodi sagovornica Večernjeg lista.

Ni roditelji maturanata neće proći puno jeftinije. Naime, samo za odijelo i košulju potrebno je izdvojiti oko 250 KM, za cipele oko 130 KM, a tu su i kravata, frizura…

Uz sve navedeno, tu je još i večera u restoranu te džeparac. Prema riječima sagovornice koja uskoro završava četvrti razred srednje škole, na maturalnoj večeri može se zablistati i s mnogo manje novca.

– Na društvenim mrežama mogu se pronaći razne dizajnerske haljine po niskim cijenama, nošene jednom ili nijednom, kupljene prošle godine po cijeni od 400 konvertibilnih maraka, a sada se prodaju za 100 konvertibilnih maraka. Također, isto pravilo vrijedi i za cipele te ostale modne dodatke, poput nakita i torbica. Veliku mogućnost izbora daje i eBay gdje su odjeća i obuća puno jeftiniji nego kod nas – kaže Ana koja je haljinu za maturu naručila na internetu.

Platila ju je, kaže, 50 eura te je prezadovoljna. Za frizuru i šminku će joj se pobrinuti prijateljice, a torbicu je posudila.

– Svako ima svoje mišljenje i pravo svojim novcem raspolagati kako želi. Ja lično mislim kako je bolje novac koji bih potrošila na skupe haljine usmjeriti na plaćanje semestra iduće godine – kaže ova maturantica.

Njeno mišljenje dijele i brojni roditelji koji će tih dana ući u minuse na bankovnim računima kako bi svojim srednjoškolcima priuštili da na proslavi ispita zrelosti ne odudaraju od drugih. (Večernji.ba | Foto: ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,