Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za neprimjerene reality programe do 75 hiljada KM kazne, za govor mržnje i dvostruko više

Preuzmite sliku

Novi dokument o kršenju pravila i kaznama koje izriče Regulacijska agencija za komunikaciju (RAK) službeno je objavljen ove sedmice na stranici RAK-a, a glavna novina su veće kazne za objavu neprimjerenih sadržaja u radijskim i televizijskim programima, piše Večernji list BiH.

U situaciji kada je politička situacija u zemlji napeta, ali i kada razni reality programi dominiraju u eteru, potreba za kontrolom jezika mržnje i vulgarnih sadržaja nameće se kao imperativ.

Velike kazne

RAK je prošle godine u okviru svojih ingerencija izrekao više od 60 izvršnih mjera. Od ukupnog broja izrečenih kazni, u 39 slučajeva utvrđenog kršenja izrečene su novčane kazne u iznosu od 243.000 KM, što dovoljno govori o stanju u medijima. Dokument “Pregled povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK”, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, propisuje oštrije kazne pa se za utvrđeni govor mržnje predviđaju sankcije i do 150.000 KM. Radijske i televizijske kuće mogle bi se suočiti i sa suspenzijom, pa čak i oduzimanjem dozvole za emitiranje za sva kršenja pravila za koja je predviđena novčana kazna veća od 10.000 maraka. Za kršenja pravila kodeksa koja se odnose na pravičnost i nepristranost radijske i televizijske kuće suočavaju se s kaznom u rasponu od dvije do 60 hiljada maraka, a za širenje govora mržnje od pet do 150 hiljada maraka. Za sadržaje koji narušavaju psihički, fizički i moralni razvoj maloljetnika kazne će također biti od pet do 150 hiljada KM.

Pretrpani žalbama

Propisane su i kazne za kršenje odredbi kodeksa vezano uz reality i pseudoreality programe kakvih je sve više na televizijama u BiH i regiji. Tu su predviđene novčane kazne od dvije do 75 tisuća KM. Isti raspon novčanih kazni propisan je i za kršenje zaštite privatnosti. Među najvišim kaznama su one za prikazivanje pornografskih sadržaja bez tehničke zaštite, prekomjerno televizijsko oglašavanje i zabranjeno sponzorisanje. Za nepoštivanje nekih od ovih odredbi kazne dosežu, kao i za govor mržnje, 150 hiljada maraka.

I dok je za radijske i televizijske programe predviđena mogućnost sankcioniranja, za printane i online medije sve je manje-više prepušteno profesionalnoj etici vlasnika i urednika. Vijeće za štampu i online medije u BiH postoji, ali kao samoregulacijsko tijelo kojem država nije dala nikakve posebne ovlasti u pogledu sankcioniranja onih koji se ne pridržavaju kodeksa za printane i online medije. Žalbeno vijeće koje djeluje pri Vijeću zatrpano je žalbama, posebno onima koje se tiču širenja lažnih informacija ili govora mržnje na portalima. Međutim, bez mogućnosti konkretnog sankcionisanja (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,