Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za nabavku citostatika oko četiri miliona KM

Preuzmite sliku

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH (ZZO FBiH) jučer je objavio javni tender za nabavku citostatika, vrijedan oko četiri miliona maraka. 

S obzirom na to da je riječ o lijekovima za pacijente s najtežim oboljenjima, njihova briga sada će biti manja jer je nedostatkom ovih lijekova u bolnicama, koje su se do sada suočavale s tim problemom, bio ugrožavan njihov život.

Mnogi pacijenti u bolnicama širom zemlje do sada su bili primorani čak prekidati terapije jer u bolnicama nije bilo ovih skupih lijekova, a sami ih nisu mogli kupiti jer neki od tih lijekova koštaju i do 2.000 KM, pa i više, javlja Dnevni avaz.

Rast stanica

Tenderom na koji se ponuđači mogu javiti do 27. septembra ove godine će, kako je navedeno, biti nabavljeno 1.470 „fludarabina“ od 50 miligrama, a riječ je o citotoksičnom lijeku protiv karcinoma koji zaustavlja rast stanica raka. Za nabavku ovog lijeka bit će izdvojeno 26.064,23 KM.

U nešto većoj količini ZZO FBiH će za potrebe bolnica, a s ciljem što kvalitetnijeg liječenja najtežih bolesnika, nabaviti 36.600 citostatika za hemoterapiju, a riječ je o lijeku „gemicitabin“ od 200 i 1.000 miligrama, u vrijednosti od 519.350,77 KM.

Bolnice će biti opskrbljene i lijekom „kapecitabin“ od 150 i 500 miligrama. On se primjenjuje za liječenje raka debelog crijeva, želuca ili dojke. Osim toga, koristi se i za sprečavanje pojave novog karcinoma debelog crijeva nakon što je tumor u potpunosti hirurški uklonjen. Za nabavku ovog lijeka bit će izdvojeno 749.704,62 KM. Za liječenje tumora jajnika, ali i dojke planirana je nabavka lijeka „apklitaksel“ od 30, 100 i 300 miligrama, i to količina od 23.400 u vrijednosti od 386.570,77 KM.

Na listi lijekova koje će Zavod nabaviti su i „ciplatin“ od 10 i 50 miligrama, „imatinib mesilat“ od 100 miligrama, „bikalutamid“ od 50 i 150 miligrama, „letrozol“ od 2,5 miligrama, „eksemestan“ od 25 miligrama, „fligrastim“ te „zolendronska kiselina“ od četiri miligrama.

Količina ovih lijekova nije dovoljna jer je potrošnja puno veća. Ali mi smo raspisali tender za nabavku tolikog broja na osnovu sredstava kojima trenutno raspolažemo”, kazali su nam iz Zavoda.

Veća potreba 

S obzirom na to da je potražnja za citostaticima puno veća, kako saznaje „Avaz“, ZZO FBiH će do kraja sedmice raspisati još jedan tender, koji će imati 50 lotova.

“Naša obaveza je da nabavimo potrebne lijekove u što većoj količini, ali smo i tu ograničeni novcem. Sada je sve do ponuđača kao druge strane, jer ne znamo koliko će oni biti vjerodostojni u isporukama i koliko će njihovi proizvođači biti u mogućnosti da isporuče te lijekove. U svakom slučaju, ti lijekovi su neophodni za naše pacijente i naša je obaveza da im ih osiguramo“, kazali su nam iz Zavoda.

Udvostručen broj oboljelih 

Broj oboljelih od malignih bolesti u FBiH, kako je navedeno u izvještaju Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu, u posljednjih 10 godina je udvostručen. U Federaciji su u 2006. citostaticima, lijekovima za liječenje zloćudnih bolesti, liječena 5.723 pacijenta, dok je u prošloj godini taj broj iznosio 10.536!

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja za citostatike je u 2015. potrošio 37,6 miliona KM. Liječenje citostaticima jednog oboljelog u prošloj godini u FBiH prosječno je koštalo ZZO 29.500 KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: