Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za dženazu u Bratuncu identificirana samo jedna žrtva

Preuzmite sliku

U subotu 12. maja 2018. godine u Memorijalnom centru Veljaci, kod Bratunca, bit će klanjana dženaza i obavljen ukop Sabida Ibrahimovića, civilne žrtve zločina počinjenih na području Bratunca 1992. godine.

Iako se još uvijek traga za oko 300 nestalih i ubijenih civila bratunačke općine i čeka identifikacija brojnih pronađenih tijela, za ovogodišnju dženazu pripremljeno je samo jedno tijelo. To je rečeno na press konferenciji održanoj danas u Tuzli, prenosi BMG. Novinarima su se obratili Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i Admir-ef. Velić, predsjednik Organizacionog odbora Dvaneste kolektivne dženaze Bratunac.

Tokom obraćanja novinarima u prvi plan je stavljen problem sporih identifikacija, sa kojim se iz godine u godinu, u sve većoj mjeri suočavaju porodice žrtava. Bosna i Hercegovina je prema statistikama u samome vrhu po broju identifikovanih tijela u odnosu na broj pronađenih, međutim, porodice su izuzetno nezadovoljne, jer su svi uvjereni da se taj proces može intenzivirati.

-Bez obzira na činjenicu da imamo samo jedno identifikovano tijelo mi ćemo i ove godine dostojanstveno obilježiti Dane sjećanja na Genocid počinjen u Bratuncu i Podrinju, te klanjati dženazu i sjetiti se svih žrtava. Porodice ubijenih posljednjih godina sve su više zabrinute odnosom nadležnih institucija i organizacija, jer se zbog evidentnog nemara, došlo u poziciju da nemamo identifikacija. Ako se ovako nastavi narednih godina nećemo imati koga ukopati. Islamska zajednica je donijela odluku da će se čak i u situaciji kada ne bude bilo identifikovanih tijela klanjati dženaza žrtvama zločina u odsustvu. Mi moramo u vremenu koje nam predstoji pronaći nove i efikasnije mehanizme kako da ubrzamo proces identifikacija, – kazao je Elvir-ef. Hodžić. On je novinarima kazao da je u posljednje vrijeme u procesu identifikacije primjetna razlika pristupu žrtvama iz 1995. i onih od ranije.

-Potpuno je neprimjereno da se stvaraju razlike među ubijenima. Nama su sve žrtve podjednako važne, – zaključio je Hodžić.

U okviru manifestacije Dani sjećanja na Genocid, u prvoj polovini maja će u svim mjestima bratunačke općine biti proučeni tevhidi i upriličeni skupovi kako bi se preživjeli sjetili svojih najmilijih:

-Centralni događa je dženaza, koja će u subotu 12.maja biti održana u Veljacima, a Dani sjećanja će se nastaviti sve do 16.maja, kada će u Pirićima biti upriličen i zajednički iftar, – istakao je Admir-ef. Velić. On je naglasio da će za dolazak na dženazu biti organiziran prijevoz iz Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Zvornika, Srebrenice i brojnih drugih mjesta. Ispraćaj tijela iz Komemorativnog centra Tuzla planiran je u petak 11. maja 2018. godine, u 16 sati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,