Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za dva dana spriječen ilegalan ulazak u BiH 276 državljana visokog migracijskog rizika

Preuzmite sliku

Policijski službenici na granici BiH 28 i 29. maja 2018. poduzeli su mjere prema 299 državljana visokog migracijskog rizika, od čega je 276 odvraćeno od ilegalnog prelaska iz Srbije i Crne Gore u BiH, a 23 otkriveno neposredno nakon prelaska na teritoriji BiH.

U ponedjeljak 28. maja 2018. od ilegalnog prelaska odvraćeno je 106 migranata, od čega 69 na području Višegrada, 15 Foče i 22 istočne Hercegovine. Isti dan otkriveno je osam ilegalnih migranata na području Bijeljine koji su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

U utorak 29.maja 2018. policijski službenici spriječili su ilegalan prelazak granice 170 osoba, od čega je 161 odvraćena na području Višegrada, koje je u prethodnom periodu najugroženije prilivom migranata. Isti dan u graničnom pojasu na području pod nadležnošću JGP Dobrljin otkriveno je devet ilegalnih migranata, JGP Zvornik tri i JGP Bijeljina dva, koji su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH. U

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača pregledom kamiona policijski službenici otkrili su državljanina Bangladeša koji je po skraćenom postupku readmisije vraćen u Srbiju.

Na osnovu Odluke ministra sigurnosti BiH policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencija za istrage i zaštitu BiH od 18.5.2018. pod nadležnošću i zajedno s policijskim službenicima GPBiH nadziru državnu granicu na području Višegrada.

U skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica GPBiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koje se provode od oktobra 2017. godine i podrazumijevaju maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, iz drugih organizacionih jedinica GPBiH preusmjereni su policijski službenici koji nadziru granicu na područjima koje pokrivaju jedinice granične policije: Zvornik, Velika Kladuša i Trebinje, saopćeno je iz Granične policije BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,