Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za 30 KM povećane subvencije za smještaj i ishranu studenata

Preuzmite sliku

Na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o nastavku subvencioniranja troškova smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima – domovima u Federaciji BiH.

Riječ je o subvencijama namijenjenim za oko 300 studenata sa područja Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Kantona 10, kao i Republike Srpske. Vlada je prihvatila novu cijenu subvencioniranja ovih troškova sa 249 KM mjesečno po studentu za deset mjeseci kalendarske, odnosno akademske godine, počevši od 1. novembra 2022.

U obrazloženju je navedeno da je Zajednica studentskih centara FBiH dostavila zahtjev resornom federalnom ministarstvu, da se zbog povećanja troškova smještaja i ishrane studenata smještenih u studentskim domovina u FBiH, odobri povećanje subvencije sa dosadašnjih 219 KM, za dodatnih 30 KM.

Sredstva za subvencioniranje osiguravaju se u Budžetu FBiH kroz transfer za finansiranje studentskog standarda. Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, zaduženo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Inače, za osnovni i prošireni studentski standard u prošloj godini izdvojeno je 900 hiljada KM iz Budžeta FBiH. Od toga dvije trećine za osnovni studentski standard, odnosno 574.164 KM za smještaj i ishranu.

Preostalih oko 325.000 KM odnosilo se na subvencioniranje proširenog studentskog standarda: podršku projektima studentskih organizacija javnih visokoškolskih ustanova u FBiH, zatim najboljim studentima, državljanima BiH, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH, te podršku studentima s invaliditetom i podsticaj školovanju Roma, državljanima BiH, koji imaju prebivalište na prostoru FBiH i studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u BiH.

Subvencioniranje smještaja i ishrane u studentskim centrima u Federaciji BiH je prvi put uređeno Protokolom potpisanim 30.12.1998. te kasnijim od 11.10.2001. godine. U skladu sa Odlukom Vlade FBiH iz 2005. godine, definirano je subvencioniranje studenata Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Kantona 10, kao i studenata iz Republike Srpske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,